'Stijging belastingen onontkoombaar'
Loon op Zand zit met een tekort van 1,4 miljoen euro in 2010. Het lukt de gemeente niet om dit gat in één jaar te dichten. De komende jaren wordt fors bezuinigd, vooral op de eigen organisatie. Het college kiest ook voor hogere lasten.
KAATSHEUVEL Financiële tekorten dwingen de gemeente Loon op Zand tot een extra lastenverhoging voor de inwoners. Volgens burgemeester en wethouders is de verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) onontkoombaar, ook al ligt zo’n maatregel erg gevoelig bij veel politieke partijen.
In 2010 zit de gemeente Loon op Zand met een tekort van 1,4 miljoen euro. Zo’n gat is niet in één jaar te dichten, aldus het college. De komende jaren wil het dit tekort aanpakken, vooral door fors te bezuinigen op de eigen organisatie.
Loon op Zand voelt net als veel andere gemeenten de gevolgen van de kredietcrisis en de fors teruglopende bijdragen van het rijk.
Het opstellen van de gemeentebegroting 2010 was dan ook een flink gepuzzel. Het college kiest ervoor om de eerstvolgende jaren de begroting af te sluiten met een tekort. In 2013 moet het gat gedicht zijn. „We willen niet fors gaan snijden in voorzieningen, en blijven investeren in de leefbaarheid”, aldus wethouder Hans Waijers (CDA, financiën). Hij wijst daarbij onder meer op de miljoeneninvesteringen in Bruisend Dorpshart, nieuwe sporthal in Kaatsheuvel en de grote verkeersplannen voor Loon op Zand.
Veel geld moet de komende jaren bezuinigd worden op de gemeentelijke organisatie door bijvoorbeeld de inhuur van minder extern personeel, nauwe samenwerking met andere (buur)gemeenten en meer initiatief bij de maatschappelijke partners. Ook op andere terreinen wordt gekeken of bezuinigd kan worden, zoals kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, Stichting Multifunctionele Centra (SMC) en bibliotheekwerk. Zo wil het college onderzoeken of de gemeente niet genoeg heeft aan één bibliotheek, in plaats van de twee huidige vestigingen in Kaatsheuvel en Loon op Zand. „Het is te makkelijk om te zeggen: we gooien zomaar een bieb dicht. Daar is studie voor nodig”, aldus Waijers.
Een stijging van de lokale lasten (ozb, afvalstoffenheffing en rioolrechten) met vijf procent is onontkoombaar, aldus het college. Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar 697,80 euro, een kleine 30 euro meer dan dit jaar. „Dit is goed te verdedigen. Mensen krijgen hier ook echt iets voor terug.”
Om de komende jaren de tekorten te dekken, wil het college 2,1 miljoen euro uit de (geblokkeerde) algemene reserves halen. Eerder is besloten om uit diezelfde pot 6,1 miljoen euro voor het Bruisend Dorpshart te halen. Het betekent dat deze reserves slinken van 12,6 miljoen euro in januari 2010 naar 4,4 miljoen in 2014.
1 Comments:
Gezien de grote hoeveelheid reacties heb ik ze moeten verwijderen. Ze zijn uitgeprint en worden bewaard.
Een reactie posten
<< Home