Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, november 11, 2009

Ruzie om uitrit in De Moer

REDA/ DE MOER – Voor de zesde keer boog de bestuursrechter in Breda zich gisteren over een uitwegvergunning van de familie Broeders in De Moer. De Kort, bewoner van de Pastoor Kampstraat waarop de uitrit uitkomt, blijft zich verzetten tegen de door de gemeente verleende vergunning.
De gemoederen zijn inmiddels flink opgelopen, maar beide par¬tijen voelen niet voor een bemiddelingstraject, zo bleek tijdens de zitting. De Kort heeft de indruk dat de gemeente vooral met de familie Broeders meedenkt. En die vindt op haar beurt dat ze al ge¬noeg heeft gedaan om tot een vergelijk te komen. „We hebben de wijkagent ingeschakeld, een maatschappelijk werker van land¬bouworganisatie ZLTO en een buurtbemiddelaar, maar niets helpt.”
Vijf jaar geleden is een nieuwe uitrit aangelegd van een weiland van Broeders naar de Pastoor Kampstraat. De Kort stelt dat hij daar schade van ondervindt. Want, zo zegt landbouwer, op het moment dat Broeders gebruikmaakt van de uitrit, kan hij er niet langs en moet hij wachten.

De rechtbank stelde De Kort in november 2007 in een eerdere proce¬dure over deze kwestie in het gelijk. Het vonnis kwam erop neer dat de gemeente de noodzaak van de nieuwe inrit beter moest onder¬bouwen. Broeders wilde een extra uitweg van zijn weiland naar de openbare weg, zodat hij niet meer door de wei naar zijn bedrijf hoeft te rijden. Door veelvuldig over het grasland te rijden, zou de kwaliteit van zijn grond te veel achteruit gaan. Een alternatieve uitweg via het terrein van zijn broer zou geen optie meer zijn.
De gemeente heeft nu laten onder¬zoeken of de bodemkwaliteit in¬derdaad verslechtert als Broeders geen gebruik kan maken van de nieuwe inrit. Dat is gebeurd door een bureau voor landschaps- en tuinarchitectuur. De rechter onder¬wierp de onderzoeker van dat bu¬reau gisteren aan een reeks kriti¬sche vragen. Ze vond het vreemd dat de man geen boringen heeft verricht op het perceel van Broe¬ders. Volgens de onderzoeker heeft dat alleen zin als je een bo¬demmonster neemt, de uitrit een jaar afsluit en dan weer een mon-ster neemt, zodat je de situatie voor en na de afsluiting kunt verge¬lijken.
Een woordvoerder van de gemeen¬te zei te twijfelen aan de door De Kort veronderstelde schade. Dat leidde meteen tot een hevige dis¬cussie tussen de families De Kort en Broeders. De rechter wees de gemeentewoordvoerder er vervol¬gens op dat die vraag nu niet meer aan de orde is.
Uitspraak over zes weken.