Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 06, 2009

Bewoners Nieuwe Doelen zijn overlast jeugd meer dan zat

LOON OP ZAND – De overlast van hangjongeren bij appartementencomplex De Nieuwe Doelen in Loon op Zand vraagt om actie. Gemeente, politie en jongerenwerker werken samen aan een oplossing voor het probleem. Niet alleen is er extra toezicht in het centrum van Loon op Zand, ook wordt contact gezocht met ouders van de jeugd. Verder wil de gemeente het achterpad bij De Nieuwe Doelen deels afsluiten om hangjeugd te weren. Wel moet voorkomen worden dat de overlast dan naar elders verplaatst.
CDA’er Gert-Jan van den Dries kaartte donderdagavond het probleem aan tijdens de raadsvergadering. Volgens hem klagen bewoners van de De Nieuwe Doelen al een tijd over flinke overlast van hangjeugd, zowel overdag als ‘s avonds. Het probleem zou alleen maar toenemen, ondanks alle inspanningen van wijkagent, gemeente en jongerenwerker om er een eind te maken, stelde Van den Dries. „Openbaar drank- en drugsgebruik alsof het een indrink-party op straat is, vernielingen of bekladden van eigendommen, het binnendringen op balkons, zijn voorbeelden die zich voordoen”, aldus de CDA’er. Bewoners voelen zich niet veilig, constateert Van den Dries. „Een aantal krijgt er zelfs gezondheidsklachten van.” Burgemeester Wim Luijendijk is van het probleem op de hoogte, liet hij weten. En er zijn al verschillende acties in gang gezet.
Bewoners van De Nieuwe Doelen zijn de overlast inderdaad beu. Volgens hen hangt een groep van zo’n 20 tot 25 personen regelmatig onder de balkons van de woningen. „Als je er iets van zegt krijg je eieren tegen je raam”, zegt één van hen. „De jeugd mag best hangen, maar ze laat een enorme troep achter. Er wordt geblowd en kinderen van 13 jaar staan aan ‘t bier.”

Kinderen van de lage school en ouderen zouden niet meer door het pad naar de Tuinstraat durven. „Het verloedert helemaal.” De bewoners willen de doorgang het liefst helemaal afsluiten, maar er moet een ruimte van 1.50 meter blijven als nooduitgang. De vereniging van eigenaren is nu bezig de grond van de doorsteek te kopen en af te sluiten. De gemeenteraad vergadert in december over de overdracht.

Vrijdagmiddag heeft een bewoner aangifte gedaan wegens bedreiging door een jongere met een mes.