Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, januari 28, 2010

Brief gemeente valt verkeerd bij ouderen

KAATSHEUVEL - Ouderen die normaliter bij verkiezingen stembureaus bemannen zijn boos op de gemeente Loon op Zand. Gisteren ontvingen ze een brief dat de gemeente voor de bemanning van de stembureaus gekozen heeft voor personen die na 1940 geboren zijn. Dat is bij de Kaatsheuvelse Katholieke Bond van Ouderen (ouderenbond KBO in het verkeerde keelgat geschoten.

De Kieswet kent geen leeftijdsgrens, stelt de KBO. geeft aan dat er bij de bezetting van de stembureaus wat de leeftijd betreft geen onder nog een bovengrens aan. Toch heeft Loon op Zand een bovengrens van zeventig jaar ingevoerd‘We voelen ons gediscrimineerd en in een hoek getrapt. Wie denkt de gemeente wel dat ze is om mensen, die tot hun 67ste moeten werken, op hun zeventigste af te schrijven. We zijn wel goed genoeg om vrijwilligerswerk te doen, maar voor dit werk zijn we te oud.’

Ook raadscommissielid Bertus Kemmeren (Gemeentebelangen) is laaiend. Hij heeft als 70-jarige ook een brief ontvangen. „Pure discriminatie. Mensen van boven de zeventig mogen wel in de gemeenteraad zitten maar zouden niet meer bekwaam zijn om een stembureau te bemannen.”

Volgens een gemeentewoordvoerster hebben ouderen bij de Europese verkiezingen aangegeven dat een stembureau van half 7 tot 24 uur bemannen erg zwaar is. Ook zijn de eisen door het stemmen met potlood zwaarder geworden en is de animo voor het stembureau gegroeid. „Om willekeur te voorkomen en helder te zijn, hebben we een leeftijd genoemd. We hebben de mensen in een brief netjes bedankt. We zijn ons er nu van bewust dat het genoemde jaartal anders uitgelegd wordt dan bedoeld. Daarvoor bieden we onze excuses aan.”. Het excuus is volgens het bestuur van de KBO niet voldoende. „De gemeente mag mensen kiezen die ze willen, maar ze mogen niemand uitsluiten. En zeker niet op basis van leeftijd. Dan moeten ze met de kandidaten boven de 70 een gesprek aangaan.

Kemmeren neemt geen genoegen met deze excuses. Hij eist dat de maatregel wordt teruggedraaid.