Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, maart 18, 2010

“Als wij op straat lopen gaan alle deuren open”

De Loonse Koninklijk Erkende Muziekvereniging Concordia bestaat dit jaar honderd jaar Het jubileum wordt het hele jaar door gevierd.



Loon op Zand – Door Ontmoetingscentrum De Wetering in Loon op Zand klinkt marsmuziek. Boven in een klein zaaltje repeteren de blazers van de jubilerende vereniging Concordia. “Wij hebben nog steeds marsen op het repertoire staan. Moet wel want wij zijn bij veel activiteiten op straat”, vertelt Marianne Kemmeren. Volgens haar heeft een vereniging die subsidie krijgt de plicht om festiviteiten. luister bij te zetten. “We lopen soms ook gewoon door de straten om een serenade te brengen. Dan gaan alle deuren open en komen er mensen naar buiten. Een teken dat het leeft”, stelt Kemmeren.

Het bestuur heeft een uitgebreid feestprogramma samengesteld. “We willen door voor elke leeftijd wat organiseren om Concordia weer op de kaart zetten. Want we kunnen nog wel wat leden gebruiken”, vertelt voorzitter Ludo Dusee. De vereniging telt momenteel 34 leden. Volgens hem meldt de jeugd zich eerder aan bij collega-vereniging Sophia omdat die groter is en alle opleidingsfaciliteiten in huis heeft. Maar volgens de voorzitter is Sophia’s Vereeniging niet te vergelijken met Concordia. “Ons repertoire bestaat uit populaire muziek van Abba, de Beatles, The Eagles, Guus Meeuwis en straatmarsen. Sophia is meer een concertharmonie”.

De vereniging is springlevend. “We zijn bezig met een nieuwe kledinglijn dat als we een concertoptreden geven die warme uniformen niet meer aan hoeven”, stelt Kemmeren. Ook werkt het bestuur aan de oprichting van een jongerenorkest. “De kleintjes kunnen dan doorstromen naar de grote drumfanfare”. Ook wordt er hard gewerkt om meer majorettes bij de vereniging te krijgen. “We hopen dat de reünie van oud-leden op 23 april gehouden wordt iets oplevert”, hoopt Dusee.

Concordia kent een rijke historie. Harmonie Concordia is in 1910 ontstaan na een conflict binnen Sophia. Een groep leden had zich afgescheiden en een mannenkoor gevormd. Voor 268 gulden konden instrumenten en een vaandel worden overgenomen. Op 10 april 1910 wordt Concordia officieel opgericht. Maar in 1974 gaat het mis. Wegens gezondheidsklachten van Sef Pijpers, krijgt de harmonie een nieuwe dirigent. Maar niet alle leden hebben vertrouwen in hem en kort voor een belangrijke wedstrijd halen enkele leden Pijpers terug om het concours te dirigeren. Een 1e prijs was de beloning. Het incident was echter het begin van het einde voor de harmonie, die in de loop der jaren omgetoverd werd tot een Egerländerkapel. Deze hield enkele jaren geleden op te bestaan.

De in de loop van de jaren opgerichte drumband met blazers en het majorettenkorps groeide uit tot de huidige Drumfanfare, waar gezelligheid troef is.