Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, april 10, 2010

Hoop gloort voor ‘ Scheppende hand Gods’

KAATSHEUVEL – Het houten muurkunstwerk De Scheppende hand Gods krijgt mogelijk weer een plek in het nieuwe gemeentehuis in Kaatsheuvel. Onderzoek moet uitwijzen of deze wanddecoratie in de trouwzaal behouden kan blijven.

Het grote muurkunstwerk in de raadzaal gaat in ieder geval wel verloren door de sloop van het hui¬dige gemeentehuis. Datzelfde geldt voor de bloem van mozaïek in de burgemeesterskamer.

In het huidige gemeentehuis vormen drie kunstwerken echt een onderdeel van het pand, en zijn allemaal van de hand van kunstenaar Marius de Leeuw (1915-2000). De gemeente Loon op Zand ziet deze in 1968 aangebrachte kunst als een belangrijk en bijzonder onderdeel van het gebouw.

Daarom is onderzocht of deze drie kunstwerken geen plek kunnen krijgen in het toekomstige nieuwe gemeentehuis, dat bij het Markt¬plein gaat verrijzen. Daarbij is ook gekeken naar de kosten om de kunst te bewaren.
Voor twee kunstwerken gaat echt het doek vallen. De meest opvallende daarvan is de grote wanddecoratie (sgraffito) in de raadzaal, met daarop diverse afbeeldingen uit de samenleving.

Behoud van het kunstwerk van zes bij elf meter is zeer kostbaar (minstens 40.000 euro), en het is nog maar de vraag of het ook echt lukt. „Ook onderdelen bewaren, lukt niet”, concludeert de gemeente. „De sgraffito is van poreus moezelkalksteen; dit brokkelt af als het gedemonteerd wordt.” Ook voor het kunstwerk van mozaïek van marmersteentjes (‘Bloem op een stengel met bladeren’) is dit geen oplossing. Het mozaïek is van glas, en zal vrijwel zeker versplinteren als het uit elkaar gehaald wordt. Er gloort dus nog wel wat hoop voor het wandbrede kunstwerk in de trouwzaal: De scheppende hand Gods, dat van dertig verschillende houtsoorten gemaakt is. Maar dan moet wel heel het kunstwerk van Marius de Leeuw behouden blijven, want in ‘onderdelen stelt het niets meer voor en is de waarde ni-hil’, zo luidt de conclusie na het eerste onderzoek.

Of het houten kunstwerk ook echt een plaats krijgt in het nieuwe gemeentehuis, is overigens nog maar de vraag. De gemeente gaat nu in verder overleg met de ontwikkelaar van het nieuwe gemeentehuis, de sloper en Art Conservation, die gespecialiseerd is in het conserveren van kunst.
Uit verder onderzoek moet blijken of het grote kunstwerk in het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis past, en kan worden teruggeplaatst. Ook de exacte kosten van deze hele operatie moeten in beeld komen, voordat de gemeente Loon op Zand definitief ja zegt tegen het behoud van De Scheppende hand Gods.