Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 14, 2010

Loon op Zand zoekt vijf miljoen besparing

KAATSHEUVEL - Loon op Zand wacht de komende jaren een zware bezuinigingsoperatie. De sombere financiële tijden drukken een stevige stempel op het coalitieakkoord met als titel: “Vernieuwend besturen”,van de partijen Gemeentebelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand.

De drie coalitiepartijen hameren op een nog veel nauwere samenwerking met andere gemeenten, inwoners, bedrijven, verenigingen, instellingen en instanties. Dit ‘creatieve beleid’ moet op den duur fors geld opleveren, al zijn pijnlijke beslissingen in de toekomst waarschijnlijk niet uit te sluiten.

De drie coalitiepartijen zoeken de komende jaren naar bezuinigingsvoorstellen tot een bedrag van 5 miljoen structureel, op een begroting van 36 miljoen euro. „Een gigantische opdracht”, aldus Peter Flohr (Pro3). De drie komen in het coalitie-akkoord niet al met concrete bezuinigingsvoorstellen. „Dat is bewust”, aldus Ad van Laarhoven (Gemeentebelangen). „We willen de zaak niet nu al dichttimmeren. Dat zou heel onverstandig zijn.” Wel ligt er het bezuinigingsvoorstel om elk programma uit de begroting met tien procent te korten, behalve ‘als dit echt onmogelijk is of tot onaanvaardbare consequenties leidt.’
Volgens de drie partijen ligt er ondanks de noodzakelijke bezuinigingen een ambitieus coalitie-akkoord, met een goede balans tussen ecologie, sociaal-cultureel beleid en economie (werkgelegenheid). Er wordt de komende jaren gewoon verder gewerkt aan grote projecten, zoals bijvoorbeeld het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel en de verkeersontsluiting van Loon op Zand, die al op de rails zijn gezet. De komende jaren wil de coalitie ook vol blijven inzetten op toerisme en recreatie, waar in haar ogen nog grote kansen liggen. De coalitie wil vooral afmaken wat gepland is, en aanpakken wat nodig is.

Samenwerking is dus het toverwoord in het coalitieakkoord Vernieuwend Besturen 2010-2014. De coalitiepartijen hopen daarom dat ook de andere partijen CDA en VVD zich achter het stuk scharen, zodat een breed politiek draagvlak ontstaat. „Het akkoord biedt alle ruimte voor discussie en inbreng van alle partijen in de raad”, aldus Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand). Tijdens de raadsvergadering van maandag 26 april moet blijken hoe de VVD en CDA tegenover het coalitie-akkoord staan. Verder worden dan de wethouders gekozen. De beoogde kandidaten zijn Jacques Broeders, Wim Aussems (Gemeentebelangen). Ruud van Eijckeren (Pro3) en Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand).