Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, april 27, 2010

Sophia naar Boedapest



LOON OP ZAND Sophia’s Vereeniging vertrekt morgenochtend om 6.00 uur voor een concertreis naar Boedapest. De muzikale reis heeft een jaar aan voorbereiding gekost, omdat de muzikanten uit Loon op Zand zich optimaal willen presenteren.

Het zijn drukke dagen voor de leden. Zaterdagmiddag was er een extra repetitie in de Gildenbond en zondagavond werd nog een concert voor de jubilerende zustervereniging Concordia egeven. Meteen na het optreden zijn de instrumenten zorgvuldig ingepakt om met vrachtauto’s vervoerd te worden naar Boedapest waar Sophia vier concerten gaat geven.

Morgen vertrekken twee vliegtuigen van Schiphol met daarin negentig muzikanten en vijftig supporters voor een vijfdaagse reis naar Boedapest.
„Het is een hele logistieke operatie, onze reiscommissie heeft met de reis naar Rusland in 2007 veel ervaring opgedaan”, zegt voorzitter Peter Essers , die wakker heeft gelegen van de aswolk boven Nederland. „Ik moet er niet aan denken dat we de reis met de bus hadden moeten ondernemen”, zegt hij opgelucht.

De voorzitter, die contacten heeft met de Corvinus Universiteit in Boedapest,kwam met het idee om samen met het Universiteitskoor ‘Prelude’ een concert te geven. Daarbij kwam ook het plan amen met het koor van het parlement van Boedapest, Szena-torok een uitvoering te verzorgen.

Dirigent Heinz Friesen heeft connecties in Pecs, de ‘Culturele Hoofdstad van Europa van 2010’. Daarom werd ook het idee geboren om daar een uitvoering te geven.
Gedeputeerde Brigitte van Haaften heeft zich met succes sterk gemaakt om de reis, en vooral het optreden in de Dom van Pecs, vanuit de provincie financieel te ondersteunen. De provincie wil Brabant in het buitenland op de kaart zetten. Bovendien doet Brabantstad (de vijf Brabantse steden: Eindhoven, Den Bosch, Breda, Helmond en Tilburg) een gooi naar de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2011. De trip van Sophia’s Vereeniging is een mooie promotie. „We gaan dus als ambassadeurs van Brabant”, zegt Essers.

De leden van het orkest worden ondergebracht in het Mercure Corona Hotel in Boedapest. „Het is wel drie uur rijden van Boedapest naar Pecs”, dus dat wordt nog een hele onderneming”, stelt de voorzitter. Hij heeft hoge verwachtingen van de concerten: „Die mensen zullen onze muziek zeker waarderen want in die landen spelen alleen symfonieorkesten. Bij ons blazen de klarinetten de partij van de strijkers. Dat is veel kwetsbaarder”. Naast een vol programma hebben de leden van het orkest op 1 mei vrij. Ze kunnen dan een dagje de stad verkennen of wat uitrusten in het hotel om zich voor te bereiden op de terugreis van 2 mei.