Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, mei 19, 2010

Beschermde planten en dieren gedijen in gebied Lobelia

Tilburg/Loon op Zand - Natuurmonumenten is zeer te spreken over de waarneembare resultaten van het natuurontwikkelingsproject Lobelia ten noordwesten van Tilburg. "Er zijn hier veel spectaculaire soorten verschenen", aldus Peter Voorn, ecoloog bij de terreinbeheerder.

Herstel van vennen en natte heide was het doel van het Plan Lobelia op het landgoed Huis ter Heide. Daarvoor werden onder meer 250 hectare landbouwgrond omgezet en 25 vennen gegraven. Natuurmonumenten begon er in 1992 aan en rondde het project onlangs af.

Vorig jaar bloeiden 180 exemplaren van de zeldzame waterlobelia, de plant waar het project zijn naam aan dankt. Het vetblad (een vleesetende plant) en de witte waterranonkel zijn andere beschermde soorten die in het gebied gedijen. "Het vetblad is letterlijk uit de dood herrezen", aldus Voorn woensdag tijdens een presentatie.

In totaal zijn in het Lobelia-gebied inmiddels 34 plantensoorten geteld die in Nederland in hun voortbestaan worden bedreigd. Ook 32 faunasoorten van de Rode Lijst zijn waargenomen. Daaronder zijn de roodborsttapuit, de blauwborst, de 'goed broedende' veldleeuwerik, vele libellensoorten, de heikikker, de rugstreeppad en de vinpootsalamander.

1 Comments:

Blogger roofvogel said...

Nu het gebied van de afgeblazen Winkelmall in Tilburg er nog aan toevoegen dan zijn we ook daar weer op orde !!!!

20 mei, 2010  

Een reactie posten

<< Home