Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, mei 19, 2010

Bibliotheken in regio Midden-Brabant zien de extra klap al aankomen

WAALWIJK/ TILBURG – Als Provinciale Staten een voorstel doorvoeren om te bezuinigen op culturele instellingen, komt de Bibliotheek Midden-Brabant in zwaar weer te verkeren. De organisatie heeft al te kampen met bezuinigingen in de aangesloten gemeenten.

De bibliotheek Midden- Brabant, waar ook Loon op Zand onder valt, maakt zich grote zorgen over haar toekomst nu er een voorstel van het provinciebestuur van Noord-Brabant ligt om de provinciale subsidie te schrappen. Eind april kondigde het bestuur aan dat het één van de opties is om in totaal 75 miljoen euro te bezuinigen. „Het volledig stopzetten van de bijdrage betekent een zware dobber voor het Brabants bibliothekennetwerk”, stelt Henriëtte de Kok, directeur van Bibliotheek Midden-Brabant. „Het zou een extra klap van 3,5 ton voor ons betekenen. Dit heeft op termijn wellicht gevolgen voor de inwoners van de ge-meenten waar wij vestigingen hebben.”

De Bibliotheek Midden- Brabant opereert vanuit 17 vestigingen in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Loon op Zand, Oisterwijk Goirle en Hilvarenbeek en bedient een re¬gio van 340.000 mensen.

Als het voorstel wordt doorge¬voerd - eind mei vergadert Provin¬ciale Staten over de uiteindelijke keuzes - komt de bibliotheek in ‘zwaar vaarwater’. Zo krijgt Cu¬biss, een organisatie die bibliothe¬ken en culturele instellingen on¬dersteunt, jaarlijks 5,6 miljoen eu¬ro van de provincie. De organisatie wordt echter wegbezuinigd.

Bedoeling is dat gemeenten de sub¬sidie die wegvalt, opvangen. De Bi¬bliotheek Midden-Brabant ziet dat echter somber in. De Kok ver¬wacht dat er de komende jaren ‘ nog veel meer’ wordt bezuinigd op culturele instellingen.