Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, mei 22, 2010

Gildenbond botst met SMC

KAATSHEUVEL De gesprekken tussen De Gildenbond in Kaatsheuvel en Stichting Multifunctionele Centra (SMC) over een vergaande samenwerking zijn opnieuw gestrand. Vooral De Gildenbond heeft forse kritiek op de houding van SMC, waaronder De Werft in Kaatsheuvel en De Wetering in Loon op Zand vallen. „Zij willen niet samenwerken, maar ons gewoon overnemen”, stelt Marjolein Liebregts, manager van De Gildenbond. „Wij zien zo alleen maar nadelen voor De Gildenbond.” Wil van Amelsfoort van SMC wijst de kritiek van de hand.
De gemeente Loon op Zand ziet graag een soort koepelorganisatie, waarin de sociaal-cultureel centra gaan samenwerken. Die samenwerking zou bijvoorbeeld voordelen kunnen opleveren, als het gaat om gezamenlijke inkoop en organisatie. Maar het overleg tussen De Gildenbond en SMC verloopt stroef, en is nu zelfs stopgezet.
„Als SMC ons overneemt, dreigen de prijzen bij De Gildenbond flink te stijgen”, vreest Liebregts. „En ook vrijwilligers dreigen te vertrekken bij een overname. Zij moeten dan voor niets werken, terwijl bij de Werft met betaalde krachten wordt gewerkt.”

Volgens Van Amelsfoort hebben De Gildenbond en SMC hetzelfde doel: de verenigingen een goed onderkomen bieden. „Het is veel efficiënter om de organisatie in één hand te houden. En het is logisch dat wij als grootste partij hierbij het voortouw willen nemen”, stelt Van Amelsfoort. „Maar sommige zaken liggen heel gevoelig bij De Gildenbond, en dat leidt weer tot emotionele reacties.”

Volgens hem is het goed als de partijen bijvoorbeeld zoveel mogelijke werken met dezelfde regels, zelfde prijzen en zelfde inkoop. „Anders krijg je onderlinge concurrentie tussen partijen met dezelfde doelstelling.” Hij bestrijdt dat SMC geen oog heeft voor vrijwilligers. „Bij ons werken er ook heel veel.”
Wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) gaat binnenkort weer met de partijen om tafel, in de hoop het overleg uit de impasse te krijgen.