Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, mei 27, 2010

Kunstenaars zetten de deuren open

Kaatsheuvel - Loon op Zand heeft een nieuw cultureel evenement. Zondag wordt de eerste kunstroute gehouden. Veertien kunstenaars uit de gemeente Loon op Zand zetten de deuren van 10 tot 18 uur hun atelier open, om het grote publiek hun werk te laten zien, maar vooral om mensen te interesseren voor kunst. De kunstroute biedt een breed scala van kunst: van schilderkunst, beelden, fotografie, glaswerk tot bronswerk.
Volgens Ellen Prinse, die samen met Jan van Strien de kunstroute organiseert, worden de kunstenaars van de gemeente Loon op Zand door de grote kunstroutes van de naburige steden gemeden omdat de dorpen te klein zouden zijn. Als we dan niet mee kunnen doen, dan organiseren we er zelf maar één, bedacht Prinse. „Ik woon hier pas vijf jaar en Jan van Strien kent elke kunstenaar. Vandaar dat we het samen organiseren”. Ze vindt het experiment geslaagd als elke locatie door minimaal honderd personen is bezocht. „Dan krijgt de route zeker een vervolg”, stelt Prinse die de website en het drukwerk zelf heeft ontworpen.
Dat het evenement samenvalt met het Pleinfestival dat dit weekend in Kaatsheuvel gehouden wordt, was puur toeval. „We weten niet ons evenement hierdoor meer bezoekers zal trekken.”
De kunstenaars hebben alles in het werk gesteld om de bezoekers aan huis te kunnen ontvangen. Zo heeft beeldhouwer Gert-Jan Verwiel zijn woonkamer aan de Juliana van Stolbergstraat in Kaatsheuvel leeggeruimd om zijn werk goed te kunnen tonen.
Kunstenaars die niet over een eigen atelier beschikken, exposeren bij voorbeeld bij het clubhuis van het Efteling-Golfpark in Kaatsheuvel.
De route kan per auto afgelegd worden maar is ook geschikt voor een leuke fietstocht. De route is te downloaden op www.kunstroute-loon-kets.nl of af te halen bij het VVV kantoor in de Peperstraat in Kaatsheuvel.

Eldrid Bastiaansen is een veelzijdige kunstenares. Sinds 2004 schildert ze in haar atelier hoofdzakelijk abstracte werken. Haar inspiratiebron zijn met name meubelen. Haar werktafel ligt dan ook vol met tijdschriften. „Een klein detail van een meubelstuk kan al voldoende zijn om een mooi schilderij van te maken”. Bastiaansen is lang zoekende geweest, want de kunstenares is veelzijdig. Ze heeft met glas, keramiek en brons gewerkt, maar schilderen werd haar passie.
Haar tuin aan de Kaatsheuvelse Erasstraat, die ook opengesteld wordt tijdens de Open Tuindagen op 3 en 4 juli is gevuld met allerlei bronzen stukken die ze tijdens haar zoektocht heeft gemaakt. De bezoeker van de expositie mag ook daar een kijkje nemen. Alles staat al klaar voor zondag. „Als ik de bezoekers ontvang wil ik niets aan het toeval overlaten”, aldus de kunstenares. Haar atelier met abstracte schilderijen is zeer de moeite waard. Maar de tuin is een walhalla voor de ware kunstliefhebber.


De woonkamer en het atelier van de Kaatsheuvelse beeldhouwer Gert-Jan Verwiel ligt vol met verschillende steensoorten. In de achterkamer prijkt een wand gevuld met kunstwerken van de meest uiteenlopende steensoorten. Elk jaar reist de kunstenaar af naar Frankrijk om les te krijgen van een Franse docent, want hij wil blijven leren. De kunstenaar spreekt vol passie over stenen waarin resten van fossielen nog te zien zijn. „Je gaat hakken en te beitelen en dan ontstaat iets moois”, aldus Verwiel. Sommige van zijn kunstwerken hebben de vorm van een vogel. Vooral de kunst, gemaakt van de steensoort Albast laat licht door bij zonneschijn. Over het polijsten van een steen doet hij 10 tot 15 uur. „Dan tel ik de uren van het maken van het beeld nog niet eens mee”. Zijn inspiratie doet hij op tijdens zijn buitenlandse reizen. Tegen het weekend krijgt Verwiel nog zeven stukken die op een sokkel worden geplaatst terug van zijn vaste leverancier van sokkels. „Ze zijn zondag zeker te zien. Op een sokkel!”


Ellen Prinse, die op het idee is gekomen om een kunstroute te organiseren, maakt kunst van glas. De techniek noemt ze gefused glas in een afgesloten oven. Het eindresultaat varieert van schilderijen van glas tot liquide objecten. Zo wordt glas omgetoverd tot kleurrijke subtiele regendruppels.
Glasfusing, is haar handelsmerk. Ze wordt geïnspireerd door het materiaal zelf. Het glas geeft de kleuren weer die ook in de natuur voorkomen. Volgens de kunstenares past glas zich aan z’n omgeving aan. Volgens Prinse is een kunstroute leuker dan een vaste expositie: „Je kunt het gereedschap en de ovens laten zien en hoe het proces van aan elkaar gesmolten glas uitleggen aan de kunstliefhebber. Over de techniek: „Dat is het geheim van de smit”. De bezoekers krijgen zondag bij de Erasstraat 54 in Kaatsheuvel ook bijzonder schalen te zien. „Ze zijn allemaal uniek”, verzekert de Oosterhoutse die de glaskunst in Loon op Zand onder de aandacht van een breder publiek wil brengen