Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juni 30, 2010

Loon op Zand schuwt pijnlijke bezuinigingen niet

KAATSHEUVEL De gemeente Loon op Zand ontsnapt niet aan pijnlijke bezuinigingsmaatregelen. De dreigende besparingen raken nogal wat instanties, variërend van sport, sociaal cultureel werk tot onderwijs en kinderopvang. Volgens burgemeester en wethouders worden de kwetsbare groepen bij de bezuinigingen zoveel mogelijk ontzien. Het college ziet in ieder geval kansen om vanaf 2011 tot 2014 structureel 3,8 miljoen euro te bezuinigen.

De Kadernota 2011 staat grotendeels in het teken van bezuinigingen. Ook Loon op Zand moet fors in de begroting snijden, nu de gemeenten de rijksbijdrage fors zien dalen. „Er ligt nu een pakket met mogelijke bezuinigingsmaatregelen, waar heel goed over nagedacht is”, aldus wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, Financiën). „Maar het laatste woord is uiteraard aan de raad.” Zoals bekend zoekt het Loonse college vooral veel besparingen in de eigen organisatie. De gemeente moet tonnen uitsparen door efficiënter te werken, en bijvoorbeeld nauwer samen te werken met andere gemeenten en instanties. Maar alleen daar redt de gemeente het niet mee.
Andere bezuinigingsmaatregelen leveren waarschijnlijk nog veel discussie op. Zo dreigt opnieuw een forse bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk. Het college denkt aan het verminderen van het aantal peuterspeelzalen en het verhogen van de ouderbijdrage. „Maar zo’n bezuiniging ligt moeilijk”, beseft wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand). Ook een aantal subsidies dreigt gedeeltelijk geschrapt te worden, zoals bijvoorbeeld voor onderwijsbegeleiding, Brabants Veiligheidslabel en het buurtnetwerk multi-probleem leerlingen.
Ook voor cultuur en sport ligt er een flink lijstje met mogelijke bezuinigingsmaatregelen en kortingen op diverse subsidies.

Sporters en sportverenigingen moeten rekening houden met hogere bijdragen. „Een beperkte verhoging van de eigen bijdrage is waarschijnlijk acceptabel en haalbaar”, aldus het college.
Mensen met weinig geld moeten wel ontzien worden bij de bezuinigingen, vinden burgemeester en wethouder. Het college ziet in de Doe-pas een belangrijk instrument om deze kwetsbare groep te beschermen. Met deze pas kunnen minima korting krijgen op allerlei (sport)activiteiten en lidmaatschappen.
Het college stelt overigens geen bezuinigingen voor op de programma’s Werk en Inkomen. Ook op Toerisme en Recreatie wordt nauwelijks gekort, omdat Loon op Zand hier hoog op inzet.

Volgens het college komt een verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) pas in beeld als al voorgestelde maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren.
Burgemeester Wim Luijendijk benadrukt dat de 3,8 miljoen euro aan structurele bezuinigingen niet in een jaar gehaald worden. Volgend jaar gaat het om een bedrag van 959.000 euro, in 2012 loopt dat al op tot ruim drie miljoen.
Maandag bespreekt de gemeenteraad de bezuinigingsvoorstellen in de kadernota.

1 Comments:

Blogger H.W.Bogaard said...

PRO3 kijk voor de komende raadsvergadering nog eens goed in jullie verkiezingsprogramma. Daarin staan geen ordinaire bezuinigingsmaatregelen.Maar jah de verkiezingen zijn achter de rug dus jullie zullen wel mee gaan met jullie coalitiegenootjes!

H.W.Bogaard

03 juli, 2010  

Een reactie posten

<< Home