Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juli 09, 2010

‘Bezuiniging treft kwetsbare groep’

KAATSHEUVEL – De dreigende bezuinigingen in de gemeente Loon op Zand raken wel degelijk kwetsbare groepen. Dat stelt directeur Joep Verhoeven van Juvans Maatschap¬pelijk Werk en Dienstverlening. Volgens hem hebben de bezuinigingen op het maatschappelijk werk ingrijpende gevolgen. Mensen worden minder snel geholpen, er ontstaan wachtlijsten en de (financiële) problemen worden groter.

De gemeente Loon op Zand moet fors bezuinigen. Juvans dreigt ook stevig gekort te worden. De instan-tie begeleidt en ondersteunt men¬sen, die in de problemen zitten. Dat varieert van hulp bij psychische nood, huiselijk geweld, opvoeding van kinderen, eenzaamheid bij ouderen tot hoog opgelopen schulden. „ Opvallend is dat de mensen in Loon op Zand lang wachten met het inroepen van hulp, zodat hun vragen en proble¬men complex zijn geworden”, aldus Verhoeven. „ Opvallend is ook dat er veel laaggeletterden en sociaal kwetsbare mensen bij zijn.” Volgens Verhoeven komen de drei¬gende bezuinigingen op een moment, dat de druk op Juvans juist steeds groter wordt. Het aantal hulpvragen stijgt. Ook in Loon op Zand zijn de gevolgen van de financiële crisis voelbaar. Steeds meer mensen dreigen in de schulden te komen. Verder is Juvans een belangrijke rol toebedeeld bij het opzetten van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

In de kadernota, de opmaat voor de gemeentebegroting 2011, stelt het college voor een kleine 40.000 euro te korten op het maatschappelijk werk, een bezuiniging van 13 procent op het huidige subsidie-bedrag, aldus Juvans. „Concreet betekent dit het schrappen van 26 uur ondersteuning en hulp”, stelt Verhoeven. Volgens hem staan de¬ze gevolgen haaks op het verhaal van het college, dat de kwetsbare groepen bij de grote bezuinigingso¬peratie zoveel mogelijk worden ontzien. „Deze bezuiniging belem¬mert het handhaven van een basis¬voorziening en sociaal vangnet.” Juvans heeft z’n zorgen voorgelegd aan de politiek. De raad buigt zich 22 juli over de kadernota.