Dennenbos bij de Roestelberg gaat plat
Kaatsheuvel-In de Loonse en Drunense Duinen tussen Bosch en Duin en de Roestelberg moet in maart 2011 een aaneengesloten open gebied zijn ontstaan.
Een groot paneel op de wal bij de Roestelberg, een informatieavond, een excursie. Natuurmonumenten zet een stevige campagne in aan de vooravond van de meest ingrijpende bomenrooioperatie in de Loonse en Drunense Duinen. Tussen oktober en half maart 2011 gaat 73 hectare bos met vooral dennen ten zuiden van uitspanning De Roestelberg tegen de vlakte.
Door die ingreep kan ter plekke opnieuw een gebied van stuifzand, de grassoort bochtige smele en heide ontstaan. Er komt dan weer een open verbinding tussen de stuifzanddelen bij De Roestelberg en het centrale stuifzand bij Bosch en Duin.
„ Staand op de duinwal kun je straks het landschap weer overzien. Dan krijg je de indruk: hier sta ik in een uniek gebied en niet in het zoveelste dennenbos”, zegt boswachter Lex Querelle.
‘Veel voorlichting’ staat Natuurmonumenten desondanks te wachten. Want het rooien van bomen roept emoties op. En zeker nu het op zo’n grootschalige manier gebeurt. Vandaar dat ‘bouwbord’ bij De Roestelberg, dat een impressie geeft van hoe het wordt. Vóór het eind van deze maand wordt het geplaatst.
Vandaar ook de informatieavond in het café, op donderdag 23 september. Vanaf de parkeerplaats bij De Roestelberg start op zondag 26 september een excursie door het gebied, die vooral bedoeld is om uitleg te geven.
Karakteristieke bomen, zoals ingestoven eiken maar ook enkele dennen, blijven staan. Dode bomen en bomen met holten ook, ten behoeve van insekten en vogels.
Het rooien van het bos is het meest in het oog springende onderdeel van de tweede fase van het met Europees geld gefinanciervervolg de plan ‘ Stuifzandherstel’. Het project loopt door tot 2014.
De aanbestedingsprocedure voor het werk in het komende half jaar loopt momenteel. Natuurmonumenten maakt op 17 september bekend welke aannemer het gaat uitvoeren. Kandidaten moeten volgens Querelle een kwaliteitsplan overleggen waarin ze duidelijk aangeven hoe ze de natuurwaarden respecteren en met recreanten omgaan.
De gele wandelroute zal tijdelijk worden verlegd, sommige ruiterpaden worden tijdelijk afgesloten. Voor atb’ers verandert er niets.
De operatie omvat onder meer ook het plaggen van heide, het rooien van meer verspreid staande bomen en het verwijderen van bomen en struiken op de steile zuidhelling van de wal bij de Roestelberg.
„ De eiken op die wal blijven. Die hebben de hoogste prioriteit”, aldus Querelle. „We halen de dennen op de hellingen juist weg om die eiken meer kans te geven. Ook voor de recreant is dat interessant. Die beleeft straks veel meer de seizoenen.” Nog een praktisch voordeel: in tijden van sneeuw is er meer ruimte om te sleeën.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home