Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, augustus 19, 2010

Dennenbos bij de Roestelberg gaat plat

Kaatsheuvel-In de Loonse en Drunense Duinen tussen Bosch en Duin en de Roestelberg moet in maart 2011 een aan­eengesloten open gebied zijn ontstaan.

Een groot paneel op de wal bij de Roestelberg, een in­formatieavond, een excur­sie. Natuurmonumenten zet een stevi­ge campagne in aan de vooravond van de meest ingrijpende bomen­rooioperatie in de Loonse en Dru­nense Duinen. Tussen oktober en half maart 2011 gaat 73 hectare bos met vooral den­nen ten zuiden van uitspanning De Roestelberg tegen de vlakte.

Door die ingreep kan ter plekke opnieuw een gebied van stuif­zand, de grassoort bochtige smele en heide ontstaan. Er komt dan weer een open verbinding tussen de stuifzanddelen bij De Roestel­berg en het centrale stuifzand bij Bosch en Duin.

„ Staand op de duinwal kun je straks het landschap weer over­zien. Dan krijg je de indruk: hier sta ik in een uniek gebied en niet in het zoveelste dennenbos”, zegt boswachter Lex Querelle.

‘Veel voorlichting’ staat Natuurmo­numenten desondanks te wach­ten. Want het rooien van bomen roept emoties op. En zeker nu het op zo’n grootschalige manier ge­beurt. Vandaar dat ‘bouwbord’ bij De Roestelberg, dat een impressie geeft van hoe het wordt. Vóór het eind van deze maand wordt het ge­plaatst.

Vandaar ook de informatieavond in het café, op donderdag 23 sep­tember. Vanaf de parkeerplaats bij De Roestelberg start op zondag 26 september een excursie door het gebied, die vooral bedoeld is om uitleg te geven.

Karakteristieke bomen, zoals inge­stoven eiken maar ook enkele den­nen, blijven staan. Dode bomen en bomen met holten ook, ten be­hoeve van insekten en vogels.

Het rooien van het bos is het meest in het oog springende on­derdeel van de tweede fase van het met Europees geld gefinancier­vervolg de plan ‘ Stuifzandherstel’. Het pro­ject loopt door tot 2014.

De aanbestedingsprocedure voor het werk in het komende half jaar loopt momenteel. Natuurmonu­menten maakt op 17 september be­kend welke aannemer het gaat uit­voeren. Kandidaten moeten vol­gens Querelle een kwaliteitsplan overleggen waarin ze duidelijk aan­geven hoe ze de natuurwaarden respecteren en met recreanten om­gaan.

De gele wandelroute zal tijdelijk worden verlegd, sommige ruiterpa­den worden tijdelijk afgesloten. Voor atb’ers verandert er niets.

De operatie omvat onder meer ook het plaggen van heide, het rooien van meer verspreid staande bomen en het verwijderen van bo­men en struiken op de steile zuid­helling van de wal bij de Roestel­berg.

„ De eiken op die wal blijven. Die hebben de hoogste prioriteit”, al­dus Querelle. „We halen de den­nen op de hellingen juist weg om die eiken meer kans te geven. Ook voor de recreant is dat interessant. Die beleeft straks veel meer de sei­zoenen.” Nog een praktisch voordeel: in tij­den van sneeuw is er meer ruimte om te sleeën.