Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, augustus 19, 2010

Levendbarende hagedis verrast

KAATSHEUVEL – De levendbarende hagedis was Natuurmonumenten te snel af. Het reptiel bleek zich zo­danig te hebben genesteld in stuk­ken heide, dat plaggen daar afgelo­pen winter uit den boze was.

Niet 4,75 maar 3 hectare plagwerk was daardoor het resultaat in de eerste fase van het herstelproject stuifzand dat Natuurmonumenten in maart beëindigde.

In die fase werd 37 hectare achter De Rustende Jager bij Biezenmor­tel onder handen genomen. De kap van acht hectare bos maakte deel uit van het werk. Omdat daar nog te veel versnipperd hout achter­bleef, laat Natuurmonumenten de bovenste laag dit najaar nog verwij­deren. Pas dan kan het zand aan de oppervlakte komen en krijgt heide meer kans.

De praktijk blijkt altijd weerbarsti­ger dan de papieren plannen. Ook na het vrijmaken van duinhellin­gen wilde het zand daar nog niet tot stuiven komen. Dat kwam door­dat iets te veel humus achterbleef. Vijfduizend kubieke meter zand is vervolgens verplaatst naar de zuide­lijke randwal. Daar ligt het nu in kleine heuveltjes, die volgens Na­tuurmonumenten snel niet meer als zodanig herkenbaar zijn.