Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, augustus 27, 2010

Loonse gebruikers WMO - voorzieningen tevreden

Kaatsheuvel – Inwoners van de gemeente Loon op Zand weten over het algemeen precies waar ze moeten zijn voor een aanvraag of aanpassing van een voorziening die onder de WMO valt. Ook blijken de meeste cliënten tevreden te zijn met hun aangeboden voorziening.

Dit blijkt uit een Klanttevredenheidsonderzoek dat de gemeente in 2010 heeft laten uitvoeren en waar 330 cliënten aan meewerkten. Wethouder Wil Ligtenberg (Welzijn, Lijst Loon op Zand) is blij met het goede rapportcijfer. Dat is volgens hem niet in de laatste plaats te danken aan de medewerkers van het loket Welzijn, Wonen en Zorg, in de Gemeentewinkel, die een hoge mate van bekendheid kent. “De mensen weten dus waar ze moeten zijn”, zegt de wethouder.

Uit het onderzoek blijkt dat met name gebruikers van scootmobielen en mensen die hulp in de huishouding ontvangen uiterts tevreden zijn over hun voorziening.
Ruim 91 % van de clienten is van mening dat er niet vaak gewisseld wordt van hulp. De mensen waar wel veel gewisseld wordt vinden dit niet prettig . Ook minder tevreden zijn de cliënten over de kwaliteit van het schoonmaken en het aantal toegewezen uren voor schoonmaken. Over de woonvoorziening is men het meest tevreden (96%). De Regiotaxi scoort minder goed. Ruim 11% is niet tevreden over de wachttijden en reisafstanden.

Toch is de tevredenheid over de Regiotaxi toegenomen ten opzichte van vorige jaren. Van 64% tevredenheid in 2008 naar 71% in 2009 en dit jaar een tevredenheid van 89%. Opmerkelijk is de grote groep (16%) van de kwaliteit van de rolstoelen onder de gebruikers. De wethouder kan dit niet verklaren en gaat dit uitzoeken. Net als vorig jaar zijn de cliënten van wie het verzoek is afgewezen, beduidend minder tevreden over de procesgang dan de groep die wel een voorziening heeft toegewezen gekregen. Toch geven deze mensen aan netjes geholpen te zijn.

Binnen de WMO zal het komend jaar het nodige gaan veranderen. Zo werkt de gemeente aan een efficiënter gebruik van scootmobielen en zal voor diverse voorzieningen een eigen bijdrage worden gevraagd.