Oplosbare stent voor dotterpatiënt
EINDHOVEN (ANP) - Voor het eerst is in Nederland bij een mens een oplosbare stent geplaatst tijdens een dotterbehandeling. De ingreep vond vorige week plaats in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en de patiënt maakt het goed, heeft een woordvoerster van het ziekenhuis dinsdag laten weten.
Een stent is een flexibel buisje dat in het bloedvat wordt geplaatst. Daardoor gaat een verstopte kransslagader weer open en wordt een hartinfarct voorkomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 35.000 patiënten in Nederland een stent die is gemaakt van roestvrij staal of een legering van kobalt en koper.
De experimentele stent van het Catharinaziekenhuis is bijzonder omdat hij is gemaakt van van magnesium, een lichaamseigen stof. De eerste maanden scheidt de stent een medicijn af dat een nieuwe vernauwing voorkomt. Na negen tot twaalf maanden lost het buisje volledig op en worden de elasticiteit en de motoriek van de vaatwand hersteld.
De onderzoekers verwachten dat de oplosbare stent minder complicaties geeft dan de huidige stents. Die blijven na een dotteroperatie in het lichaam zitten en kunnen later storingen en hinder veroorzaken bij CT-scans en operaties.
Onder leiding van het Catharinaziekenhuis onderzoeken zes hartcentra in de wereld ook een oplosbare stent die is gemaakt van lichaamseigen langeketenmelkzuur. Een hartcentrum in het Duitse Neuss dat tot de onderzoeksgroep behoort, plaatste twee weken geleden als eerste een oplosbare stent bij een mens. Alle patiënten bij wie een experimentele stent is geplaatst, worden vijf jaar gevolgd. Daarna wordt het onderzoek afgerond.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home