Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 24, 2010

Basisscholen in actie tegen pestkoppen

KAATSHEUVEL – Het pesten van kin­deren blijkt een zeer hardnekkig probleem. De basisscholen in de gemeente Loon op Zand slaan de handen ineen om het probleem aan te pakken. Alle scholen, GGD Hart voor Brabant en de gemeente houden in oktober de thema­maand ‘anti- pesten’ met onder meer veel voorlichting aan docen­ten, ouders en kinderen.

„We weten als scholen dat er ge­pest wordt”, stelt John Arts, direc­teur van de Kaatsheuvelse basis­school de Kinderboom en voorzit­ter van het directeurenoverleg in Loon op Zand. „We zitten er bo­venop en tolereren zoiets echt niet. Maar het blijkt lastig om het gepest te signaleren.” Hij wijst ook op een nieuwe vorm van pesten die sterk in opkomst is: het digitaal pesten. „Dat gebeurt dan achter de computer bijvoorbeeld via hyves of chatten. En dat kan ook ver gaan.”

Volgens de GGD is één op de twin­tig kinderen slachtoffer van dage­lijks pestgedrag. Dat varieert van schelden, dreigen, schoppen en slaan tot het compleet negeren van kinderen. De gevolgen zijn vaak ernstig. De slachtoffers kun­nen fysieke klachten krijgen als buikpijn, hoofdpijn of slaapproble­men, maar ook emotionele proble­men als faalangst, eenzaamheid en depressie.

Alle scholen in Loon op Zand kie­zen ervoor om de aanpak van het pesten dit jaar de hoogste priori­teit te geven. De themamaand sluit daarbij aan. Tijdens de school­lessen is er extra aandacht voor het pesten. En de leerkrachten krij­gen ook een speciale studiemiddag rond dat onderwerp.

Maandag 4 oktober is er een grote informatieavond in De Werft in Kaatsheuvel voor ouders en ande­re belangstellenden. Sprekers zijn een jeugdarts en jeugdpsycholoog van de GGD. Wethouder Wil Lig­tenberg (Lijst Loon op Zand, on­derwijs en zorg) leidt de avond. Veel zaken komen aan bod, zoals het herkennen van pestgedrag, de gevolgen van pesten en hoe je erte­gen moet optreden. Aanvang van de avond is 19.30 uur.