Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 22, 2010

Samenwerkenaandewijk tijdens Burendag


Kaatsheuvel - Zaterdag 25 september is het Burendag. Een, op initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds, jaarlijks terugkerend buurt’feest’ op de 4e zaterdag in september. In de gemeente Loon op Zand zijn er vele Burendag initiatieven op touw gezet door buurtbewoners. Inmiddels is Burendag uitgegroeid tot een activiteit waar medewerkers van samenwerkende instanties binnen het ‘Samenwerkenaandewijk’ bewoners treffen, contact leggen, en vervolgens samen optrekken voor het ontwikkelen van een betere sociale samenhang in buurten. Het college bezoekt aanstaande zaterdag een aantal van deze initiatieven. Dit jaar zijn er, voor zover onze wijkcoördinatoren en de wijkteams mee hebben geïnitieerd, 17 buurt’feesten’ in onze gemeente. Volgens het Oranjefonds zijn er in de gemeente Loon op Zand verreweg de meeste initiatieven. De wijkcoördinatoren en –teams hebben de initiatieven van de buurtbewoners, waar mogelijk, ondersteund. Er is er een buurt waar ontmoeting centraal staat, een buurt waar tieners uitdrukkelijk gevraagd zijn om als vrijwilligers op te treden in een programma voor jong en oud, een ontmoetingsbakske om de leefbaarheidsaspecten in de buurt te inventariseren en een buurt waar tijdens de gezellige dag het project waarden en normen wordt gepresenteerd. Zie de bijlage voor een overzicht van activiteiten in onze gemeente.

Het thema voor Burendag 2010 is ‘een goed idee voor de buurt’. Overal in het land steken buren, de hoofden bij elkaar om goede ideeën voor een leukere buurt te verzinnen. Want een leukere buurt is een socialere en fijnere buurt. Het Oranje Fonds stelt voor alle goede ideeën voor de buurt een bijdrage van maximaal € 500 beschikbaar.

Ieder jaar is er een speciaal thema voor Burendag. Eerdere thema’s waren ‘zet je deur open voor de buurt’, ‘kom in actie voor je buurt’ en ‘maak van je buurt je thuis’. Meer informatie is te vinden op www.burendag.nl. Daar staan ook een aantal initiatieven uit onze gemeente vermeld.