Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, september 28, 2010

Buurt geeft kleur aan Oranjeplein


Loon op Zand – De sfeer op het Oranjeplein in Loon op Zand is gezellig deze zaterdag. Rond de door de gemeente geplaatste rustpoefjes zijn mensen geconcentreerd bezig met het leggen van stukjes glas op het zitgedeelte. Langzaam worden de vormen van een lieveheersbeestje en het logo van het Wijkgericht werken zichtbaar. “Ze noemen deze techniek vorstbestendige glasmozaïek”, vertelt Saskia Bodelier. Aan een tafeltje zitten Wim van de Ven (66) en Jan van Beers (81) stukjes glas te knippen. “Wij zijn voor het lompe werkt”, grapt van Beers.

Het idee om het plein meer sfeer te geven komt van Rikkie Groenendaal en Kitty Weijters. “Er komen ook nog twee rustbanken, maar die konden niet op tijd geleverd worden”, vertelt Weijters. “Het moet een leuke zithoek worden, waar de toeristen hun boterham kunnen eten”, vult Groenendaal aan. Het gebeuren trekt veel enthousiast publiek. De organisatoren zijn vol lof over de medewerking van de gemeente, die de bestrating van het plein opgehaald heeft en rond het zitgedeelte paaltjes heeft geplaatst. “Dit vindt ik fantastisch”. zegt passant Piet van Riel (64) “Loon op Zand doet het weer goed”.

Ook de winkeliers vinden het een prima initiatief. Bakker Ary Mol brengt een schaal met spijzen, en Pierre van Geenen van de bloemenwinkel heeft voor iedereen een rode roos. “Een prachtig initiatief voor zo’n klein dorp”. Als rond 14.30 de poefjes klaar zijn komt Frans Weijters op het idee om ook de bolletjes van de paaltjes met glas te bekleden. Het is een precisiewerkje. De Loonse jongeren die op een afstandje hebben staan kijken worden overgehaald om ook mee te helpen. Ze hebben er zichtbaar lol in. “Doet het altijd goed. Werken met de muziek van Jan Smit op de achtergrond”, lacht Koen de Jong (17). “Ik hoop dat wij hier straks ook gebruik van mogen maken?”, vraagt zijn maatje Melvyn van Zon (17).

Rond 17 uur is de klus geklaard en is het tijd voor een afsluitende borrel. “We hebben bewust niet voor een straatfeest gekozen, en het is gelukkig goed uitgevallen. Volgende week komen de bankjes. Dan heeft Loon er weer een mooi zithoekje bij”, aldus de initiatiefneemsters.