Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 20, 2010

Loon op Zand moet nog wennen aan de Doepas

KAATSHEUVEL – Minima in de ge­meente Loon op Zand maken nog weinig gebruik van de Doepas, waarmee ze korting kunnen krij­gen op allerlei (sport)activiteiten en lidmaatschappen. Begin dit jaar heeft is de pas ingevoerd. Inmid­dels hebben 41 mensen er een. „Dat zijn er nog te weinig”, conclu­deert wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand). De komen­de tijd wil de gemeente meer be­kendheid geven aan de Doepas.

De gemeente wil dat sporten en ontspanning ook betaalbaar zijn voor minima. In Loon op Zand wordt al langer gewerkt met sub­jectsubsidie. Mensen kunnen bij deze regeling achteraf een bijdrage krijgen voor gemaakte kosten voor activiteiten. Sinds 1 januari kan als alternatief ook gekozen worden voor een Doepas, die met diverse kortingen werkt. Maar veel men­sen houden vast aan de subjectsub­sidie. Zo’n 160 mensen maken nu gebruik van deze regeling. Het aan­tal Doepas- gebruikers blijft daar ver bij achter. Volgens Ligtenberg zijn wellicht veel mensen nog niet bekend met alle voordelen van de vrij nieuwe Doepas. Ook wijst hij erop dat nog niet alle verenigingen en instanties kortingen willen aan­bieden via de Doepas. Zo is met de pas bijvoorbeeld geen korting te krijgen op een Efteling-abonne­ment.

Met de subjectsubsidie is wel een deel van dat bedrag terug te krijgen. „Toch kan de Doepas voor mensen ook veel voordelen opleveren”, stelt Ligtenberg. „We moeten dat goed gaan communice­ren.” Volgend jaar wordt voor de Doepas 25.000 euro extra uitge­trokken: een verdubbeling van het huidige budget. Volgens de ge­meente is de aandacht voor mini­ma hard nodig, vooral ook omdat er de komende jaren bezuinigd moet worden. Mensen met een smalle beurs moeten daarbij be­schermd worden. Zo kan het zijn dat verenigingen zich genoodzaakt zien de contributie te verhogen. Met de Doepas moet voorkomen worden dat minima dan afhaken vanwege de kosten.

In recent overleg tussen sportclubs en de gemeente Loon op Zand over de dreigende bezuinigingen gaven de verenigingen overigens aan dat tot dusver bij hen nauwe­lijks of geen gebruik wordt ge­maakt van de Doepas.