Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 13, 2010

Zorgen om Loonse bibliotheken

Kaatsheuvel - Door het verenigingsleven te ontzien en keihard te bezuinigen op de Twern en de bibliotheken schuift het college van Loon de Zand de problemen die op de gemeente afkomen voor zich uit. Dat vinden oppositiepartijen CDA en VVD. Maandagavond uitte de partijen de kritiek tijdens de commissie Mens en Maatschappij. Ook coalitiepartij Gemeentebelangen heeft kritiek. Volgens de grootste coalitiepartij is de begroting is een optelsom van getallen om de begroting sluitend te krijgen. Ook is in de begroting niets terug te vinden van het speerpunt ‘samenwerking’, waar het coalitieakkoord op gebouwd is.

Vooral Bart van Drunen (Lijst Loon op Zand) sprak zijn bezorgdheid uit over de grote vermindering van de subsidie op het bibliotheekwerk . Volgens zijn fractie mag er door de bezuinigingen geen vestiging in de gemeente sluiten. “Wij gaan in elk geval op de bres om de vestiging in het kerkdorp open te houden”, waarschuwde hij.

Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) gaat hij met de bibliotheken alle scenario’s onderzoeken om tot een bezuiniging te komen. “Een van die scenario’s is het sluiten van een vestiging. De keuze is dan aan de gemeenteraad”, stelde de wethouder. Rien van Bijsterveldt van Pro3 wilde van de wethouder weten waarom wel fors bezuinigd moet worden op De Twern en de bibliotheken en waarom het S.M.C. buiten schot is gebleven. Volgens wethouder Wim Aussems betreft de bezuiniging van de Twern meest facilitaire zaken. “Het jeugd en jongerenwerk wordt gespaard”. Wat het SMC betreft loopt er momenteel een onderzoek. Aussems: “We hebben nogal ambities met elkaar, zoals het nieuwe ontmoetingscentrum. We moeten eerst wat verder zijn”. Volgens de wethouder heeft de gemeente een budget in gedachte voor de nieuwe accommodaties, maar het SMC betwijfeld of ze daar mee rond komen. “We zullen dus eerst moeten kijken hoe de exploitatie er in de toekomst uit komt te zien”, aldus Aussems.

De commissieleden moeten nog duidelijk wennen aan hun nieuwe rol. Zo kwam het tijdens de vergadering meermalen tot een aanvaring tussen CDA-‘er Cees Grootswagers en de coalitiepartijen. “Wij worden als oppositie niet serieus genomen. Nog zo’n vergadering en ik verlaat de bijeenkomst”, reageerde Grootswagers woedend.

1 Comments:

Blogger janijsel said...

Ik geloof nog steeds niet dat als men b.v bij DESK de contubutie vehoogd dat dat ten kost gaat van het aantal leden . Sinds de privatisering wordt er nogal gebouwd en verbouwd, maar dat zal voor de DESK leden Aussems en Roelen wel niet bespreekbaar zijn .
En wat het SMC betreft daar is geen enkel budget toereikend , dus saneren of privatiseren die handel want wat betreft het aantal inwoners is 1 SMC NORMAAL kijk maar eens naar onze omliggende gemeente"s.

13 oktober, 2010  

Een reactie posten

<< Home