Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 12, 2010

Buurtschap Gasthuisstraat-West in ban van Bethlehem



Kaatsheuvel – De woonkamer van Helma van Geenen in de Gasthuisstraat ligt vol met stoffen, tekeningen en materialen die terug doen denken aan de Romeinse tijd. De ruimte is het kloppend hart van de voorbereidingen voor het groot spektakelstuk “Welkom in Betlehem”, dat het buurtschap Gasthuisstraat-West op 12 december van 13.30 tot 19.00 uur organiseert.

Voor één dag wordt de straat, die bekend staat om zijn kerststal, omgetoverd tot de stad Bethlehem in het jaar 0. “Wij nodigen iedereen uit om zich in te laten schrijven in de stad”, aldus Henk Stubbe. Hij is de drijvende kracht achter het GW-Kerstmatinee. “Het wordt een luister, kijk, en doe-evenement van jong en oud voor jong en oud”, vult van Geenen aan.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de decors en Oosterse kleding uit die tijd. Achter de toegangspoorten van de stad komt de bezoeker op een Oosterse bazaar uit, waar handelaren en kooplieden hun waar proberen te slijten. Verder in de straat is er bedrijvigheid van de ambachtslieden zoals een speksnijder en vlechters. Het centrale punt is het amfitheater dat Koning Herodes liet bouwen. In het verwarmde theater en in de straat zijn optredens van zes zanggroepen, twee dansgroepen, twee toneelverenigingen en de Koninklijke Harmonie Kaatsheuvel.

In de verderop gelegen tempel is er ruimte voor bezinning. Er worden oude en nieuwe verhalen vertelt door ‘schriftgeleerde’ Albert Megens. Verder speelt het stadsleven van Bethlehem een grote rol in het gebeuren. Na al die belevingen in het goed toeven in de herberg. “Maar een bed zul je verderop moeten zoeken”, stelt Stubbe. De kinderen kunnen zich vermaken bij het veld van Eftrata. Rond 18.30 uur trekt het volk richting de kerststal om daar tesamen hun Kerstgroet de wereld in te sturen waarmee het GW-Kerstmatinee wordt besloten.

Of het evenement een jaarlijkse traditie word, weet de senaat (het bestuur) nog niet. “Dat hangt van de belangstelling af. De senaat is anderhalf jaar geleden begonnen met de voorbereiding. Met de uitvoering zijn zo’n 350 vrijwilligers doende. Het evenement wordt financieel ondersteund door het Oranjefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rabo-Stimuleringsfonds