Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 12, 2010

Proef voor snelle bouw in De Moer

DE MOER – De Moer schreeuwt om woningbouw. Het college van Loon op Zand gaat daarom probe­ren het bouwproject Hooivork II versneld van de grond te krijgen.

Om tijd te winnen wil het een keer afwijken van de gebruikelijke procedures. Het gaat daarbij om een proef. Het plan is om de in­spraakprocedure over te slaan bij het vaststellen van het bestem­mingsplan voor de Hooivork II. De gemeente verwacht namelijk dat het bouwplan nauwelijks tot geen weerstand oproept in De Moer.

Het college stelt het definitieve be­sluit over de proef wel uit tot na een informatieavond die, zoals het er nu naar uitziet, donderdag 28 oktober in ‘t Maoske wordt gehou­den. De gemeente peilt dan nog een keer de meningen van de Moerse inwoners. Mocht het bouwplan die avond toch nog veel vragen en bedenkingen oproepen, dan gaat de proef niet door.

Maar voorlopig gaat het college daar niet van uit. Met het over­slaan van de inspraakprocedure verwacht de gemeente een tijd­winst te kunnen boeken van zo’n 20 tot 26 weken.

„Het wordt nu hoog tijd dat er ge­bouwd gaat worden in De Moer”, aldus wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen). „Vandaar de­ze proef.” De bouwplannen voor Hooivork II leven inderdaad al heel lang. Het project behelst de bouw van zo’n 30 tot 35 woningen in het kleine dorp.

Volgens het college is de inspraak­procedure niet verplicht en kan er voor gekozen worden om de infor­matie op andere manieren te verza­melen. En dat is de afgelopen ja­ren al volop gebeurd, stelt het vast. In De Moer klinkt namelijk al tij­den de roep om nieuwe wonin­gen. Inwoners vrezen voor de leef­baarheid van het dorp als steeds meer jongeren vertrekken omdat er niet gebouwd wordt. Bij het op­stellen van het toekomstplan voor De Moer (Integraal Dorps Ontwik­kelingsplan IDOP) heeft De Moer zeer sterk aangedrongen op nieu­we woningen.

Ook van direct omwonenden van het plangebied verwacht de ge­meente weinig weerstand. Een deel heeft zelfs eigen grond ver­kocht aan de gemeente voor het bouwproject Hooivork II. „Er is een goed draagvlak voor deze ont­wikkeling”, concludeert het colle­ge. Toch houdt het nog wel een kleine slag om de arm. „Maar dat wil niet zeggen dat er geen tegen­standers zullen zijn. Het is altijd mogelijk dat iemand een zienswij­ze indient of op de geplande in­loopavond ageert tegen de plan­nen.”