Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, december 21, 2010

Parochie verzet zich tegen status kerk

KAATSHEUVEL – De al jaren slepen­de discussie rond het wel of niet slopen van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel is nog lang niet ten einde. Het bestuur van de paro­chie Kaatsheuvel gaat in beroep te­gen het besluit van de rechter om de Kaatsheuvelse kerk aan te wij­zen als beschermd rijksmonu­ment. Vice-voorzitter Christ van Wezel spreekt van een onhoudba­re situatie.

Het bestuur luidt nu echt de nood­klok. Het zegt het geld van de ver­koop van de St. Jozefkerk heel hard nodig te hebben voor het be­houd van de andere monumenta­le gebouwen van de parochie. Bij veel monumenten is al sprake van achterstallig onderhoud. Het paro­chiebestuur vreest dat het pro­bleem nu alleen nog maar groter en groter wordt.

De recente uitspraak van de rech­ter is dan ook een flinke tegenval­ler voor het parochiebestuur. Nu de St. Jozefkerk aangewezen is als een beschermd ‘topmonument’ en dus niet gesloopt mag worden is de verkoop van de kerk aan het Wilhelminaplein heel onzeker ge­worden. Al in 2004 bereikte de pa­rochie overeenstemming met pro­jectontwikkelaar Remmers, die de kerk plat wil gooien voor woning­bouw.

De stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenoot­schap hebben zich voorlopig met succes verzet tegen de sloop van de kerk.

„We zijn niet teleurgesteld dat het parochiebestuur nu toch in beroep gaat tegen het besluit van de rech­ter”, aldus Lilian Grootswagers van STERK. „Iedereen heeft het recht om bezwaar aan te tekenen en daarbij zijn eigen belangen goed af te wegen.”

Dat laatste heeft het parochiebe­stuur gedaan. Het schetst een som­ber financieel beeld. Het uitblijven van de verkoop van de St. Jozef­kerk jaagt de parochie flink op kos­ten, stelt het bestuur. „ Al vijf jaar lang lijdt de parochie aan kosten en renteverlies een nadeel van zo’n 250 euro per dag”, stelt het. Het wijst erop dat van de elf rijks­monumenten al negen in het be­zit zijn van de parochie. De St. Jo­zefkerk wordt dus mogelijk de tien­de.

Financieel is dat allemaal niet meer voor de parochie te behap­pen, waarschuwt het bestuur. Zo wordt nog geld gezocht voor de grote restauratie van de St. Jan in Kaatsheuvel, die nu in de steigers staat. „Verder dreigt de tweede fa­se van het tienjarig onderhoud van de HH Martelaren van Gor­kum niet uitgevoerd te worden, omdat het geld ontbreekt. Ook is er achterstallig onderhoud aan het Parochieel Centrum, het Patronaat en enkele monumenten op de be­graafplaats”, zo somt het bestuur de problemen op.

De parochie had gehoopt om al die werkzaamheden te kunnen uit­voeren met het geld dat de St. Jo­zefkerk zou opbrengen. „ Door de verkoop vervallen de kosten van ongeveer 20.000 euro die de paro­chie elk jaar kwijt is aan het com­plex”, schrijft het parochiebestuur in een persbericht. „In de tweede plaats kan met de opbrengst het jaarlijks tekort van de parochie worden afgedekt.” Het parochiebe­stuur zegt nu alle hoop te vestigen op het hoger beroep.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster