Nieuwe milieupas is nog wennen
Wethouder Broeders stelt het systeem in gebruik
KAATSHEUVEL – De milieustraat in Kaatsheuvel lijkt verlost van de vele ‘afvaltoeristen’ van buiten de gemeente Loon op Zand. Het aantal bezoekers van de milieustraat is gehalveerd, sinds per 1 januari alleen nog afval gestort kan worden met een milieupas. Wel roept het nieuwe systeem bij veel mensen nog vragen op. Alle huishoudens in de gemeente Loon op Zand hebben een milieupas ontvangen. Zonder pas kan geen afval gebracht worden bij de milieustraat aan de Liechtensteinstraat.
Wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) is positief over de start van het nieuwe systeem. Volgens hem is de gemeente nu af van de afvaltoeristen en de vele Zelfstandigen Zonder Personeel ( ZZP’ers) die hun sloopmateriaal goedkoop kwijt konden. „Dit betaalden onze eigen inwoners. Met de invoering van de pas, en door meer efficiëncy op de milieustraat gaat op termijn de afvalstoffenheffing omlaag. Want de vervuiler betaalt.”
De gemeente heeft ook zeventien nieuwe hogere en grotere containers aangeschaft. „ Omdat er veel meer in kan, wordt het aantal verkeersbewegingen fiks minder”, aldus Erik de Vos, hoofd van de buitendienst.
Het nieuwe systeem blijkt nog wel wennen. Zo zijn er nogal wat boze klanten geweest, die geen pas bij zich hadden. „Misschien waren ze die vergeten of kwamen ze uit een andere gemeente. Dat weten we niet.” Volgens wethouder Broeders zijn bij de gemeente Loon op Zand ook honderden telefoontjes en e-mails binnenkomen over de nieuwe regeling. „De oorzaak hiervan is vaak dat de mensen de informatiebrief maar half gelezen hebben”, stelt hij. Op de milieupas zitten zes gratis ‘tikken’, waarmee afval gestort kan worden. Zo kan een particulier zes keer gratis een personenauto vol afval komen brengen ( kost één tik). Een auto met een aanhanger kan dat driemaal per jaar. Daarnaast blijft het storten van papier, karton, plastic, metaal, glas, klein chemisch afval, witgoed en computerapparatuur gratis. Alleen voor puin, hout, rest-, bouw- en sloopafval worden tiks in rekening gebracht.
Veel vragen gaan over het feit waarom er - als de zes gratis tikken op zijn- meteen 26 euro betaald moet worden voor een extra tik om afval te storten. Maar volgens Broeders is Loon op Zand met deze tarieven veruit de goedkoopste van alle gemeenten in de regio.
Nog een voordeel van het nieuwe systeem is volgens de wethouder dat er geen geld meer aan te pas komt, waardoor een geldwagen het geld niet meer hoeft op te komen halen
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in t Groen
1 Comments:
Als na de 6 gratis tikken bij elke vuilstort 26 euro afgerekend moet worden, zo begrijp ik dit bericht tenminste, zullen we vrees ik net als in de gemeente Waalwijk veel vuil aan gaan treffen in de bermen van de buitengebieden.
Een reactie posten
<< Home