Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, januari 15, 2011

Nieuwe milieupas is nog wennen



Wethouder Broeders stelt het systeem in gebruik

KAATSHEUVEL – De milieustraat in Kaatsheuvel lijkt verlost van de ve­le ‘afvaltoeristen’ van buiten de ge­meente Loon op Zand. Het aantal bezoekers van de milieustraat is ge­halveerd, sinds per 1 januari alleen nog afval gestort kan worden met een milieupas. Wel roept het nieu­we systeem bij veel mensen nog vragen op. Alle huishoudens in de gemeente Loon op Zand hebben een milieupas ontvangen. Zonder pas kan geen afval gebracht wor­den bij de milieustraat aan de Liechtensteinstraat.

Wethouder Jacques Broeders (Ge­meentebelangen) is positief over de start van het nieuwe systeem. Volgens hem is de gemeente nu af van de afvaltoeristen en de vele Zelfstandigen Zonder Personeel ( ZZP’ers) die hun sloopmateriaal goedkoop kwijt konden. „Dit be­taalden onze eigen inwoners. Met de invoering van de pas, en door meer efficiëncy op de milieustraat gaat op termijn de afvalstoffenhef­fing omlaag. Want de vervuiler be­taalt.”

De gemeente heeft ook zeventien nieuwe hogere en grotere contai­ners aangeschaft. „ Omdat er veel meer in kan, wordt het aantal ver­keersbewegingen fiks minder”, al­dus Erik de Vos, hoofd van de bui­tendienst.

Het nieuwe systeem blijkt nog wel wennen. Zo zijn er nogal wat boze klanten geweest, die geen pas bij zich hadden. „Misschien waren ze die vergeten of kwamen ze uit een andere gemeente. Dat weten we niet.” Volgens wethouder Broe­ders zijn bij de gemeente Loon op Zand ook honderden telefoontjes en e-mails binnenkomen over de nieuwe regeling. „De oorzaak hier­van is vaak dat de mensen de infor­matiebrief maar half gelezen heb­ben”, stelt hij. Op de milieupas zitten zes gratis ‘tikken’, waarmee afval gestort kan worden. Zo kan een particulier zes keer gratis een personenauto vol afval komen brengen ( kost één tik). Een auto met een aanhanger kan dat driemaal per jaar. Daar­naast blijft het storten van papier, karton, plastic, metaal, glas, klein chemisch afval, witgoed en compu­terapparatuur gratis. Alleen voor puin, hout, rest-, bouw- en sloopaf­val worden tiks in rekening ge­bracht.

Veel vragen gaan over het feit waarom er - als de zes gratis tik­ken op zijn- meteen 26 euro be­taald moet worden voor een extra tik om afval te storten. Maar vol­gens Broeders is Loon op Zand met deze tarieven veruit de goed­koopste van alle gemeenten in de regio.

Nog een voordeel van het nieuwe systeem is volgens de wethouder dat er geen geld meer aan te pas komt, waardoor een geldwagen het geld niet meer hoeft op te ko­men halen

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in t Groen

1 Comments:

Blogger Kaatsheuvelse Volks Partij said...

Als na de 6 gratis tikken bij elke vuilstort 26 euro afgerekend moet worden, zo begrijp ik dit bericht tenminste, zullen we vrees ik net als in de gemeente Waalwijk veel vuil aan gaan treffen in de bermen van de buitengebieden.

15 januari, 2011  

Een reactie posten

<< Home