Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, januari 13, 2011

Buurt verzet zich tegen hek bij St. Jozefkerk

KAATSHEUVEL – De Bredase be­stuursrechter buigt zich over de vraag of de gemeente Loon op Zand een bouwvergunning had mogen verlenen voor een tijdelijk hek rond de St. Jozefkerk in Kaats­heuvel. De kerk aan hetWilhelmi­naplein, die met sloop werd be­dreigd, is onlangs aangewezen als rijksmonument.

De parochie die nog altijd bezwaar maakt tegen de monumentensta­tus van de kerk, wil een hek om het leegstaande bouwwerk plaat­sen om het te beschermen tegen vandalisme, maar dat voornemen stuitte op verzet van de buurt. Drie omwonenden stapten naar de rechter met het verzoek om de bouwvergunning te vernietigen.

„We hebben de kerk zelf altijd be­schermd tegen vandalisme. Zo’n hek zal er juist voor zorgen dat daarachter vervuiling optreedt,” verklaarde Toine den Teuling giste­ren bij de rechtbank. Maar het be­langrijkste bezwaar van de omwo­nenden is dat het hek afbreuk zou doen aan de monumentale aan­blik van de kerk: „Vanuit mijn huis zal het een gevangenis lijken.” Daarnaast zou de verkeersveilig­heid in het geding zijn, doordat een deel van het trottoir ontoegan­kelijk wordt. Een woordvoerster van de gemeen­te stelde dat Loon op Zand geen belangenafweging hoefde te ma­ken, omdat het om een tijdelijk bouwwerk gaat.

De monumentencommissie van de gemeente gaf een negatief ad­vies over de plaatsing van het om­streden hek, maar stelde ook vast dat een monumentenvergunning niet nodig is.

De rechter doet uitspraak binnen zes weken.

Bron Brabants Dagblad door Katja Meijers