Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, februari 28, 2011

Oesterzwammen in De Moer weer bij rechter

DE MOER - De familie Jansma past de salamitactiek toe om haar plannen voor uitbreiding van de recreatieve activiteiten bij hun oesterzwammenkwekerij Ostrea in De Moer door de ambtelijke molens te krijgen.

Dat zei buurman De Nooij bij de Bredase rechtbank tijdens de behandeling van de beroepsprocedure die hij heeft aangespannen tegen de gemeente Loon op Zand. Jansma heeft grootscheepse plannen voor zijn bedrijf aan de Zijstraat.

Naast uitbreiding van de huidige minicamping De Zwammenberg wil hij appartementen realiseren en meer 'recreatieve activiteiten': workshops, rondleidingen en evenementen.

Centraal in die plannen staat het bezoekerscentrum dat al klaar is voor opening, maar waarvan de rechter vorig jaar de bouwvergunning schorste omdat hij niet overtuigd was dat voldaan is aan het 'kleinschaligheidscriterium': recreatieve activiteiten bij een agrarisch bedrijf zijn toegestaan, mits ze ondergeschikt blijven aan het agrarisch bedrijf.

Na meer informatie te hebben ingewonnen bij de familie Jansma kwam de gemeente Loon op Zand tot de conclusie dat jaarlijks geen 10.000, maar slechts 2600 bezoekers te verwachten zijn en dat daarmee aan het genoemde criterium wordt voldaan.

Buurman De Nooij laat het er niet bij zitten en stapte weer naar de rechter. "Het gaat stukje bij beetje, maar straks hebben wij geen paddenstoelenkwekerij meer naast ons maar een grootschalig agrarisch bedrijf."

De gemeente steunt de plannen van Ostrea wel en in het nieuwe bestemmingsplan dat in de maak is, wordt er ook ruimte voor gemaakt. De rechter beslist over twee weken of het bezoekerscentrum open mag.

Dat zei buurman De Nooij gisteren bij de Bredase rechtbank tijdens de behandeling van de beroepsprocedure die hij heeft aangespannen tegen de gemeente Loon op Zand. Jansma heeft grootscheepse plannen voor zijn bedrijf aan de Zijstraat.