Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, februari 26, 2011

***** 5000 ste Bericht *****Forse ingreep in plan dorpshart door tekort

KAATSHEUVEL – Een dreigend te­kort dwingt de gemeente Loon op Zand tot het bijstellen van de plan­nen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Het college komt met een aantal ingrijpende voor­stellen, zoals het schrappen van de parkeerkelder onder het nieuwe ge­meentehuis. Ook de plannen voor de nieuwe sporthal worden moge­lijk afgeslankt en het multifunctio­neel centrum Carré krijgt een klei­nere grote zaal. Het woord is nu aan de politiek.

De gemeente worstelt met een dreigend tekort van zo’n 600.000 euro per jaar. Het probleem zit met name in de exploitatie van het nieuwe multifunctioneel cen­trum (Carré) en de sporthal. De stichting Multifunctionele Centra ( SMC) zou hiervoor een jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen euro moe­ten krijgen. De SMC zette al grote twijfels bij de berekeningen van de gemeente. Uit onderzoek van extern bureau ICS blijkt dat inder­daad een veel hoger bedrag dan 1,1 miljoen euro nodig is als de ge­meente Loon op Zand de ambities niet bijstelt.

„We kunnen beter nu meteen in­grijpen”, stelt wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen, Bruisend Dorpshart). „ Om finan­ciële problemen in de toekomst te voorkomen.” Volgens hem is een creatieve oplossing gevonden, waarbij het karakter en architec­tuur van het Bruisend Dorpshart ‘ helemaal overeind zijn gebleven’.

„Het schrappen van de dure par­keerkelder ligt waarschijnlijk poli­tiek het meest gevoelig”, verwacht Broeders. Het betekent dat de au­to’s vooral op het huidige terrein bij De Werft geparkeerd moeten worden.

Het college stelt verder voor om in Kaatsheuvel een complex met één in plaats van twee sporthallen te bouwen met kantine en dansruim­te. Deze moet dan op de plek van de huidige Werft komen. Tot voor kort was het plan om een nieuwe sportvoorziening te bouwen aan de Europalaan, aan de rand van Kaatsheuvel.

Ook de plannen voor het Carré worden aangepast. Het voorstel is om de grote zaal in het multifunc­tioneel centrum terug te brengen van 400 naar 250 zitplaatsen.

Ook wordt gekeken of door een an­dere inrichting en exploitatie geld te besparen valt. Er zijn duidelijke afspraken nodig tussen gemeente, SMC, VVV, bibliotheek en even­tuele andere huurders van het Car­ré.

Broeders noemt alle ingrepen eer­der creatief dan rigoureus. Er is wel haast geboden. De bouw van het Bruisend Dorpshart moet door. Zo is het gemeentehuis bij­voorbeeld al gesloopt voor nieuw­bouw. De gemeente is over de wij­zigingen al in overleg met betrok­ken partijen, zoals SMC en de be­oogde bouwers Heijmans Vast­goed en WSG. Eventuele schade­claims worden ook niet uitgeslo­ten, nu de plannen worden omge­gooid.

De politiek buigt zich donderdag­over de voorstellen van het colle­ge. Op 17 maart moet de gemeente­raad dan een definitief besluit ne­men.

Mogelijk komt er ook nog een on­derzoek naar de hele gang van za­ken. „ De vraag is of er op tijd is in­gegrepen, en wat precies de rol was van alle partijen”, aldus burge­meesterWim Luijendijk.

door Michel Koster en Jan in ‘ t Groen Brabants Dagblad

5 Comments:

Blogger Kaatsheuvelse Volks Partij said...

Het blubberend dorpshart is de betuwelijn, de hsl, de noord/zuidlijn van onze gemeente.
Het is en blijft een onbeheersbare kostenpost van Loon op Zand.
Ik had gehoopt met de komst van Pro3 dat er wat zou veranderen, maar ook zij zijn volgens mij niet in staat dat in de hand te houden.

26 februari, 2011  
Blogger Unknown said...

Beste Jan,
Zeker vanuit Frankrijk ben ik een regelmatig lezer van jouw berichten.Ik wil je dan ook van hieruit van harte feliciteren met dit respectabele aantal en ik hoop, dat je nog lang op deze wijze mag doorgaan. Al mag het dorpshart dan steeds minder gaan bruisen; ik wens jou het tegenovergestelde toe.
Hartelijke groet Geek van Gils

26 februari, 2011  
Blogger Jacky said...

Jan proficiat
ik zit met mijn logjes bijna aan de 2500 stuks in 7 jaar tijd. en dat allemaal dankzij een journalist ;)
Valt me wel beetje tegen van Jan Ijssel dat hij de felicitaties niet overbrengt aan je. Hij is toch niet ziek of zo?

27 februari, 2011  
Blogger Michiel Dingemans said...

Hallo Jan,

Uiteraard van harte met deze hoge score! Op naar het volgende record. Jammer dat dit bericht de negatieve gevolgen van het bruisend dorpshart belicht. Iedere weldenkende Kaatsheuvelnaar had vooraf al twijfels over de torenhoge ambities van onze gemeente. Dat gevoel blijkt nu te worden ondersteund door de harde cijfers. Hopelijk heeft dat geen gevolgen voor de andere accommodaties in Kaatsheuvel! Crossroads wacht b.v. met smart op een grondige renovatie.

28 februari, 2011  
Blogger Jacky said...

Beste Michiel

vanavond heeft de VVD wedrom gevraagd naar het hoe en waarom dat indertijd van het bouwplan van crossroads is afgeweken,

uit financiele of uit andere afwegingen. ?
kan zo maar zijn dat het indertijd uit financiele afwegingen is gebeurd , en dat zijn dus nu dubbele kosten voor cross en voor het BD

01 maart, 2011  

Een reactie posten

<< Home