Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 22, 2011

Collectie Toon Ververs in handen van STERK



Kaatsheuvel – De zeldzame verzameling van Toon Ververs over het Kaatsheuvelse verleden is gisteravond door wethouder Wim Aussems van de gemeente Loon op Zand officieel overhandigd aan Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK).

De collectie bestaande uit 7.855 foto’s, en 38 dozen en zes kisten met materiaal van vroeger zal door Heemkundekring de Ketsheuvel gedigitaliseerd worden en beschikbaar worden gesteld aan de bevolking van de gemeente Loon op Zand. Ververs, die in maart 2008 overleed, heeft er zestien jaar over gedaan om de grote schat aan foto's, gemeenteverslagen en een oorlogsantiquariaat met daarin ook materialen uit Engeland te verzamelen.

Alle materaal is voorzien van het stempel ‘Toon Ververs Kaatsheuvel Stol Zaand.

Wethouder Aussems die bij leven al met Ververs gesproken heeft over het bewaren van het erfgoed, en na zijn overlijden diverse malen met de weduwe overleg heeft gehad over het materiaal, prees de weduwe van Ververs, Helma Kamp en Marry de Wijs-van der Schoot voor het vele werk dat ze verzet hebben om alle materiaal te nummeren en te archiveren.

“Er is precies beschreven waar de foto’s zijn genomen, de omstandigheden waaronder en de datum”, vertelt Kamp. Volgens de weduwe kost het de Heemkundekring jaren om alles te digitaliseren. “Maar Toon hield van de Kaatsheuvelse mensen en zijn werk is nu in goede handen. Ik wens u er veel succes mee”. De heemkundekring gaat nu met een speciaal computerprogramma alles archiveren en digitaliseren. Daarna wordt het tentoongesteld en gepubliceerd.