Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 15, 2011

Rijksdienst staakt strijd St. Jozefkerk

KAATSHEUVEL – De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat niet in beroep tegen het besluit van de rechter om de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel aan te wijzen als rijksmonument. De parochie Kaatsheuvel vecht dat besluit wel aan bij de Raad van State, maar moet de juridische strijd nu dus al­leen gaan voeren. „Dat is een heel grote tegenvaller”, aldus parochie­bestuurder Christ van Wezel. „We zijn altijd samen opgetrokken met de deskundigen van de rijksdienst. Nu moeten we op eigen houtje verder.”

De discussie over de toekomst van de leegstaande St. Jozefkerk blijft voortduren. Het parochiebestuur wil het ‘dure’ gebouw al een tijd af­stoten. Ruim vijf jaar geleden be­reikte het overeenstemming met projectontwikkelaar Remmers, die de kerk wilde slopen voor de bouw van minstens twintig wonin­gen.

Maar die plannen stuitten op ver­zet van omwonenden, Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) en het Cuypersgenootgeschap, die de kerk aan hetWilhelminaplein wil­len behouden. Zij hebben onlangs gelijk gekregen bij de rechtbank. De rechter heeft de kerk aangewe­zen als beschermd rijksmonu­ment, dit in tegenstelling tot een eerder besluit van voormalig minis­ter Plasterk. Dat betekent dat het gebouw niet gesloopt mag wor­den.

Doordat de procedures zo lang du­ren, is de overeenkomst tussen Remmers en parochie inmiddels ontbonden.

Het parochiebestuur wenst zich in ieder geval niet neer te leggen bij het besluit van de rechter en de monumentale status van het kerk­gebouw. Volgens Van Wezel is het heel belangrijk dat de St. Jozefkerk verkocht kan worden. Dat geld heeft de parochie hard nodig voor het onderhoud van haar andere monumentale gebouwen, stelt hij. „Nu kost de St. Jozefkerk ons iede­re dag 250 euro.” Hij spreekt van een groot probleem. „We zoeken ook nog altijd tonnen voor de gro­te restauratie van de St. Jan”, legt Van Wezel uit. „Het valt in deze tijd niet mee om dat geld te vin­den. De verkoop van de Jozefkerk zou ons financieel lucht kunnen geven.”

Brabants Dagblad. Auteur Michel Koster