Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, maart 10, 2011

Tibetaans weekend in de Moer

De Moer – Komend weekend staat De Moer in het teken van de Tibetaanse cultuur en de boeddhistische levenswijze in alle facetten. In Partycentrum ’t Moaske is twee dagen de inspirerende Tashi Norbu (37) te gast. Norbu werd geboren in Bhutan nadat zijn ouders vluchtten uit Tibet.

Hij groeide op in kloosters van de Dalai Lama in Dhuramsala in India waar men zijn schilderstalent ontdekte en waar hij een opleiding in de traditionele Tibetaanse kunst genoot. Enkele jaren later gaf hij in een van de grootste kloosters van de Dalai Lama, in Tai Stu Ripoche Engelse les en wiskunde aan nonnen en monniken. In 2000 kwam hij naar Europa en woont sinds vier jaar in Amsterdam. Zijn missie is om mensen kennis te laten maken met de Tibetaanse levenswijze.

Naast een expositie van typische Tibetaanse schilderijen is er een lezing over het boeddhisme en zijn er diverse kunst- en gebruiksvoorwerpen te zien én te koop. Daarnaast is er op zondag een workshop Boeddhaschilderijen maken. De deelnemer leert zijn eigen schilderij maken volgens de Tibetaanse schildertechniek op canvas. De kosten van deelname zijn 55 euro per persoon, inclusief materialen, koffie, thee en een versnapering.

Maar het hoogtepunt van het weekend is wel het maken van een Tibetaanse zandmandala in het midden van de zaal. Mandala’s geven al het ware de oneindigheid van het leven weer en dienen als meditatievoorwerp die de beoefenaar moet ondersteunen in het concentreren op het betreffende motief. Tot in detail wordt het kunstwerk vervaardigd met kleine korreltjes gekleurd zand, waarna het kleurrijk werk als het gereed is weer wordt vernietigd. Bezoekers die voldoende geconcentreerd zijn mogen een poging wagen om mee te helpen het kunstwerk te maken. “Het vernietigen wordt gedaan om de vergankelijkheid van het leven te demonstreren. Het is ook een voorbeeld van onthechting in het leven”, aldus Norbu, die zelf een enorme rust uitstraalt.

Op zondagmiddag om 15.30 uur worden een aantal schilderijen geveild, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Tibet House Holland. Omdat het evenement geheel gesponsord wordt door Lier Consultancy uit Den Bosch is de toegang gratis. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Wereldwijd gemeente Loon op Zand. Zaal open op zaterdag van 13.00 tot 18.00 en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. www.tibethouse.nl

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen