Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 06, 2011

Aanpak groen alleen als het echt nodig is

KAATSHEUVEL – Loon op Zand gooit het over een andere boeg bij het onderhoud van het openbare gebied. Het staat niet meer vast hoe vaak per jaar er bijvoorbeeld geschoffeld, gemaaid en geveegd wordt. Bij het onderhoud staat voorop dat het gebied er schoon, netjes en veilig bij ligt. Alleen wan­neer het écht nodig is, worden werkzaamheden uitgevoerd.

In de wijk De Draaiboom in Kaats­heuvel gaat dit jaar een proef draaien, die nog een stap verder gaat bij het onderhoud van het openbare gebied.

Loon op Zand kiest onder meer voor een andere aanpak om geld te besparen. De gemeente spreekt van een ‘sober en doelmatig be­heer’, dat uitgevoerd wordt door WML Facilitair. „Mensen moeten nu niet opeens denken dat het on­kruid straks heel hoog komt te staan”, gaf wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) eer­der al aan bij de geplande bezuini­gingen op het ( groen) onderhoud. Wel zou flink geld bespaard moe­ten worden door een efficiëntere werkwijze en een nauwere samen­werking met andere partijen.

De gemeente heeft het beleid op een aantal terreinen nu dus inder­daad flink gewijzigd. Tot dusver la­gen er altijd vaste afspraken over het aantal onderhoudswerkzaam­heden per jaar. Dat standaard on­derhoud wordt losgelaten door de gemeente.

Nu gaat de aannemer bepalen of het beeld van het openbaar gebied aan alle eisen voldoet en of er wel extra onderhoud nodig is. Volgens de gemeente kan dit dus bijvoor­beeld betekenen dat niet alle plant­soenen in Loon op Zand geheel ge­schoffeld worden.

De gemeente is er wel alert op dat de aannemer z’n werk goed doet en het beeld van het openbaar ge­bied aan de gestelde eisen blijft vol­doen. Daarvoor voert ze controles (schouw) uit.

De nieuwe aanpak geldt voorlopig voor de volgende werkzaamhe­den: het schoffelen van plantsoe­nen, maaien van gazons, verwijde­ren van zwerfvuil, bestrijden van onkruid, vegen en het legen van af­valbakken. Bij een aantal onder­houdswerkzaamheden gaat de ge­meente wel op de oude voet ver­der, zoals bijvoorbeeld bij het snoeien van groen, bemesten, gras­kant steken en het wisselen van perkgoed.

De gemeente Loon op Zand kiest verder voor een proef in de Kaats­heuvelse wijk De Draaiboom’, waarbij de nieuwe aanpak echt voor álle onderhoudswerkzaamhe­den gaat gelden. Eén bedrijf (Fir­ma Donker, red.) gaat het openba­re gebied in De Draaiboom ‘op beeld ‘ onderhouden, en voert al­leen werkzaamheden uit wanneer dat echt nodig is. De proef in de Kaatsheuvelse wijk wordt over een tijd geëvalueerd.

De gemeente wil de inwoners uit­gebreid informeren over het nieu­we beheer.

Bron: Brabants Dagblad

1 Comments:

Blogger Unknown said...

nou ik woon hier in de hilsestraat,maar als ik zelf mijn voortuintje niet onkruid vrij maak en het gras zelf maai dan is het een grote bende.ik vraag mijn eens af waarom wij belasting betalen.
Had het oude gemeente huis maar laten staan en gewoon op laten knappen,daar hadden ze op kunnen bezuinigen.
Vandaag of morgen dan komen ze in kaatsheuvel allemaal in opstand,en betalen ze helemaal geen beladting meer.

06 april, 2011  

Een reactie posten

<< Home