Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, december 02, 2011

Raadsenquête naar dossier WSG

RAAMSDONKSVEER - 'De onderste steen moet boven'. Onder dat motto heeft een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad van Geertruidenberg gisteravond besloten tot een raadsenquête naar het dossier WSG.

Directe aanleiding is volgens diverse partijen het 'zoveelste lijk' dat uit de kast kwam vallen.

In weerwil van een eerder genomen raadsbesluit, om de opbrengsten van verkochte woningen van projecten in Rivierzicht-Noord en -Zuid te gebruiken voor het aflossen van een hypotheek, stond het college van B en W WSG toe die gelden te gebruiken voor het afbouwen van de overige huizen. De raad besloot daartoe omdat de provincie Noord-Brabant en de gemeente samen voor die lening van 25 miljoen euro borg staan.

Alle partijen waren ervan overtuigd dat het college daarmee het raadsbesluit met voeten trad. Reden voor de oppositiepartijen (VVD, GroenLinks, PvdA en SP) een motie van wantrouwen in te dienen tegen het voltallige college van B en W. Coalitiepartijen CDA, UwDrieKernen, Keerpunt '74 en Partij Samenwerking weigerden die echter te steunen.

Verantwoordelijk wethouder Wim Quirijnen maakte gisteravond duidelijk dat het college geen andere keuze had dan WSG toe te staan de gelden te gebruiken. "Anders was de kans groot geweest dat de woningcorporatie failliet was gegaan."

Maar daarmee wilde het college zichzelf niet vrijpleiten, zo maakte burgemeester Matthieu Meijer duidelijk. "Wij hebben ons vrijheden gepermitteerd die niet kunnen. En die er niet waren gezien het besluit van de gemeenteraad. Wij zijn ons daar terdege van bewust. Het spijt me. U had eerder geïnformeerd moeten zijn, in maart 2010 al. Ik neem mezelf dat kwalijk."

Meijer zegde toe alles op een rijtje te zetten om een raadsenquête mogelijk te maken.

In de tweede termijn dienden GroenLinks, SP en VVD een motie van wantrouwen in tegen de burgemeester. In hun optie was hij als voorzitter van de raad en als lid van het college verantwoordelijk en had hij aan de bel moeten trekken. Zij stonden in die opvatting echter alleen.