Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 03, 2012

Loon op Zand wil door met Nightliner


KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand wil de Nightliner tussen Tilburg en Waalwijk op de weg houden. Ze is zeer tevreden over de proef met de nachtbus. De drie betrokken gemeenten, Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg, moe­ten met geld over de brug komen om de Nightliner ook na april nog te laten rijden. Het Loonse college is daartoe bereid. Ook Tilburg wil vrijwel zeker meebetalen. Waal­wijk gaat binnenkort een besluit nemen.

Sinds april vorig jaar rijdt de bus iedere zaterdagnacht tussen Til­burg en Waalwijk, met stops in Loon op Zand en Kaatsheuvel. Vol­gens provincie en vervoerder Veo­lia verloopt de proef naar wens. De uitgaande jeugd maakt goed ge­bruik van de bus. Zo zaten in 2011 gemiddeld 123 passagiers in de Nightliner. Ook zijn ernstige inci­denten uitgebleven.

Voorlopig moet er nog wel geld bij om de bus te laten rijden, zo is bij­voorbeeld
de beveiliging van de Nightliner duur. Provincie en GGA Midden-Brabant draaien het eerste jaar van de proef op voor eventuele exploitatiekosten. Maar na april zullen de drie betrokken gemeenten mee moeten betalen als zij de Nightliner willen behou­den. De gemeente Loon op Zand wil de nachtbus in ieder geval niet kwijt. „ De Nightliner is een veilig alternatief voor de auto, de passa­giersaantallen zijn goed, de reizi­gers zijn tevreden en er is geen ern­stige overlast”, concludeert het Loonse college.

Het wil de proef de komende ja­ren graag voortzetten. Burgemees­ter en wethouders willen daarvoor jaarlijks maximaal 4000 euro uit­trekken om eventuele exploitatiete­korten van de Nightliner te dek­ken. De gemeenteraad moet overi­gens nog wel met die bijdrage in­stemmen. Maar de politiek in Loon op Zand heeft zich altijd hard gemaakt voor de komst van de Nightliner.

Ook Tilburg wil voor dit jaar een bedrag van 4000 euro opzij leggen om de nachtbus te laten rijden „We stellen daaraan wel de voor­waarde dat ook de andere twee ge­meenten een financiële bijdrage le­veren”, aldus de Tilburgse gemeen­tewoordvoerster. Het wachten is dus nog op het besluit van Waal­wijk.

De betrokken gemeenten zullen sa­men met provincie en vervoerder blijven kijken of de Nightliner niet kostendekkend te krijgen is door lagere kosten of hogere inkomsten. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan hogere ritprijzen of het schrappen van de minder po­pulaire ritten. Maar daarover zijn nog geen knopen doorgehakt.


Bron: Brabants Dagblad
Auteur: Michel Koster