Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, mei 14, 2012

Pro3 wil stopzetten huishoudeninkomenstoets bij ISD


De huishoudinkomenstoets is sinds 1 januari van dit jaar van kracht. Uitgangspunt is dat binnen één huishouden maximaal één bijstandsuitkering verstrekt wordt. Daarbij wordt ook gekeken naar het inkomen van inwonende kinderen. Ouders kunnen dus hun recht op bijstand verliezen als er een inwonend kind is met een inkomen. Vanaf 1 januari geldt de wet voor nieuwe gevallen. Per 1 juli zou de wet ook voor bestaande gevallen gelden en moeten gemeenten dus naar het huidige bestand mensen met een uitkering kijken.

Pro3 vindt dat de drie Colleges (Waalwijk, Heusden, Loon op Zand), die het bestuur vormen van de ISD-ML, met de huishoudinkomenstoets moeten stoppen. Pro3 gaat ervan uit dat alle betrokkenen zo snel mogelijk worden ingelicht over de gevolgen van het stopzetten van de huishoudinkomenstoets. Ook vraagt Pro3 inzicht te geven in de effecten voor de gemeente van het terugdraaien van de bezuinigingen in de sociale werkvoorziening. In het zgn. Lenteakkoord wordt uitgegaan van 100 miljoen minder bezuinigingen in 2013 voor de sociale werkvoorzieningen.

Wat er na de verkiezingen gebeurt met de sociale werkvoorzieningen is nog volstrekt onduidelijk. Daarom vraagt Pro3 aan het College om geen onomkeerbare stappen te nemen zoals bijvoorbeeld het niet verlengen van tijdelijke contracten.
Op de website van Pro3 (www.pro3.nu) staan de vragen die Pro3 aan het College heeft gesteld.

Peter Flohr, fractievoorzitter