Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, mei 12, 2012

Gemeenteraad Loon op Zand raadpleegt inwoners



De gemeenteraad van Loon op Zand raadpleegt de inwoners van de gemeente Loon op Zand om samen de richting voor de toekomst te bepalen. Dat leggen we vast in de nieuwe visie. Deze geeft de richting aan voor de komende jaren. De toekomst staat centraal op de bijeenkomsten die de gemeente houdt op 16 mei in de Rode Loper, 22
mei in de Venloene en 23 mei in de Gildenbond vanaf 19.30 uur. De thema’s Wonen en Welzijn (leven) komen met behulp van diverse stellingen aan bod.
Er is bewust gekozen om in eerste instantie alleen de inwoners van de gemeente uit te nodigen. Later dit jaar worden ondernemers en verenigingen uitgenodigd om hun visie te geven. Een aantal van hen is wel uitgenodigd om als toehoorder op bovengenoemde avonden aanwezig te zijn.
Onze gemeente heeft alles in huis om in 2025 een gemeente te zijn waar het goed wonen, leven en werken is. Dat gaat niet vanzelf. Inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeentebestuur dragen samen de verantwoordelijkheid om te werken aan de toekomst.



Terugtrekkende Gemeente
De rol en positie van de gemeente verandert. Nederland heeft behoefte aan een andere overheid, een terugtrekkende overheid. Een overheid die vertrouwen heeft in de daadkracht van zijn burgers en taken en verantwoordelijkheden uit handen durft te geven. Geen overheid die zelf alle touwtjes in handen wil houden. De opgaven, waarvoor de gemeente staat, worden complexer en groter. Nieuwe taken moeten met minder middelen worden uitgevoerd. Veel gemeenten zijn daar niet op berekend. Gemeenten gaan steeds meer samenwerken of doen een beroep op de burger, vrijwilliger, vereniging, of andere organisatie om de taken te realiseren. Dit noemen we de terugtrekkende overheid.
De gemeente Loon op Zand krijgt met vragen te maken, waar we graag samen met de inwoners en in een later stadium met de ondernemers en verenigingen over na willen denken.

Zomaar een aantal vragen waar de gemeente Loon op Zand mee te maken krijgt:
Wat mogen burgers en organisaties van de gemeente in de toekomst verwachten?
Welke rol speelt de gemeente Loon op Zand in de regio?
Wat willen we behouden in de gemeente Loon op Zand?
Wat kunnen burgers en organisaties voor de samenleving betekenen?
Kiezen we voor groen en duurzaam?
Investeren we in verenigingsleven of moeten verenigingen in staat zijn zelfstandig
voort te bestaan?