Vaart in Bruisend Dorpshart
De afgelopen tijd is het stil geweest rondom het Bruisend Dorpshart. Een bewuste stilte omdat er onderhandeld werd. Deze onderhandelingen waren nodig door het aangepaste accommodatiebeleid de oriëntatie op de samenwerking met de gemeente Waalwijk, de gewijzigde marktomstandigheden en de huidige economische situatie. Gedurende de afgelopen maanden is in samenwerking met de VOF Bruisend Dorpshart onder begeleiding van de Brinkgroep overleg gevoerd om te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing. Dit binnen de kaders van de aanbestedingsregelingen (OROK). Het was geen geringe opgave, gezien de verschillende belangen. De onderhandelingen vinden zich inmiddels in een afrondende fase. Het college bespreekt de voorgenomen planwijzigingen de komende maand de raadscommissies en de gemeenteraad. Daarnaast dient nog goedkeuring te worden verkregen van de verschillende bestuurs- en toezichtorganen van de marktpartijen. Naar verwachting volgt eind juni definitieve besluitvorming.
Wat hebben de onderhandelingen opgeleverd?
Een gemeentehuis en multifunctioneel centrum (MFC) in één gebouw: een gemeenschapshuis. Een deel van de medewerkers die in het gemeentehuis hun werkplek zou krijgen, wordt ergens anders gehuisvest. Komende maanden is hierover overleg met de gemeentelijke organisatie. In het gemeenschapshuis komen zalen die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden: vergaderen, activiteiten, voorstellingen en dergelijke. Daarnaast kunnen inwoners hier terecht voor een paspoort, maar ook voor een bibliotheekboek. Een deel van de medewerkers en het dagelijks bestuur van de gemeente wordt ook in dit gebouw gevestigd, net als het VVV en de bibliotheek.
Er komt geen apart gemeentehuis meer.
Op de plek van het gemeentehuis komen rond de 45
appartementen in de huursector. In de parkeergarage daaronder komen naar verwachting 110 gratis parkeerplekken.
In Branderhof, achter de Brandweerkazerne, komen ongeveer 40 woningen in de huur- en koopsfeer.
De Noordwand wordt gevormd door zo’n 20 appartementen met daaronder op de begane grond horeca en commerciële ruimtes.
In het oorspronkelijke plan zou de Zuidwand (de kant waar nu de gemeentewinkel is) gebruikt worden voor 10 appartementen en commerciële functies op de begane grond. In plaats daarvan blijft de gemeentewinkel tijdens de bouw nog bestaan en wordt in de tussentijd gezocht naar een locatie voor definitieve huisvesting van het personeel. Te zijner tijd wordteen passende functie voor de locatie van de huidige gemeentewinkel gezocht..
De Brandweerkazerne blijft eigendom van de gemeente. De komende maanden wordt gekeken welke invulling gegeven kan worden aan de brandweerkazerne. De horecafunctie, in elk geval op de begane grond, is daarbij uitgangspunt.
De planwijzigingen zijn zodanig dat de samenhang tussen de te ontwikkelen gebouwen weer volledig tot zijn recht komt en recht doet aan de huidige economische omstandigheden. Het plan kan daardoor in één bouwstroom snel en adequaat worden gerealiseerd. De gemeente kan hierdoor het exploitatietekort op huisvestingslasten van de sociaal culturele voorzieningen (accommodatiebeleid) substantieel terugbrengen. Het project doet recht aan de financiële mogelijkheden van de betrokken partners, zodat het gevaar op nog meer oponthoud wordt geminimaliseerd.
Planning
In overleg met de partijen is een nieuwe planning opgesteld waarbij in de periode oktober 2012 tot en
met eind 2016 het hele Bruisend Dorpshart wordt gerealiseerd.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home