Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juni 16, 2012

'Betaald parkeren slecht idee

KAATSHEUVEL – Ondernemers in de gemeente Loon op Zand zijn op voorhand zeer kritisch over een eventuele invoering van be­taald parkeren in de winkelgebie­den. Burgemeester en wethouders zien deze maatregel als een moge­lijke extra inkomstenbron voor de gemeente. Volgens ondernemers is het gratis parkeren juist een sterk punt en zit het winkelend pu­bliek niet te wachten op parkeer­automaten.

Nu de gemeente fors moet bezuini­gen, zwengelt het college in de ka­dernota de discussie over het be­taald parkeren aan. Het college ziet het als een mogelijkheid om de ge­meentekas te spekken. Het wijst op de kosten van aanleg, onder­houd
en beveiliging van parkeer­voorzieningen. Zo maakt de bouw van een grote parkeerkelder ( kos­ten: een kleine 3 miljoen) deel uit van de plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Van zul­ke investeringen hebben onderne­mers en winkels ook profijt, stel­len B. en W. Aan de andere kant bestaat het besef dat gratis parke­ren aantrekkelijk is voor winke­lend publiek.

„Maar in het licht van de zware fi­nanciële opgave die voor ons ligt en ook bestaande voorzieningen van onze inwoners raakt, vinden wij dat betaald parkeren in het rij­tje van mogelijke maatregelen thuishoort”, stelt het college.

Het college houdt voorzichtig reke­ning
met een jaarlijkse opbrengst van een ton. Daar is wel nader on­derzoek voor nodig. Ook moet nog blijken hoe de gemeenteraad over betaald parkeren denkt. Als de maatregel wordt ingevoerd, is dat waarschijnlijk pas na 2014.

Herman Bleekendaal, bestuurslid van Stichting Ondernemend Loon op Zand ( SOL) heeft grote twijfels over de invoering van betaald par­keren. „Daar lijken me Kaatsheu­vel en Loon op Zand niet de plaat­sen voor”, aldus Bleekendaal. „Er is geen winkelaanbod voor betaald parkeren. Zo komen veel mensen in Kaatsheuvel om boodschappen te doen en niet om uitgebreid te winkelen.”

Ook de toekomstige parkeerkelder
komt volgens hem niet op een plek, waar veel mensen tegen beta­ling hun auto weg willen zetten. Verder wijst hij op de recente Ont­wikkelingsvisie Winkelhart Kaats­heuvel, opgesteld door gemeente én winkeliers. Daarin wordt het gratis parkeren juist als een sterk punt betiteld. Zo doen nogal wat mensen uit Waalwijk boodschap­pen in Kaatsheuvel. „Betaald parke­ren kan bezoekers kosten.”

Guus van Es, voorzitter van de Loonse Ondernemersvereniging, noemt het betaald parkeren een slecht idee. „Er kan echt beter op een andere manier naar geld ge­zocht
worden.”
De raad buigt zich 28 juni over de kadernota.