Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juni 15, 2012

Loon op Zand wacht pittige bezuinigingen

Loon op Zand wacht lastige keuzes door dreigend tekort.

Mogelijke opties voor extra inkomsten: ozb met 10 procent omhoog en invoering betaald parkeren.


Meer van inwoners zelf ge­vraagd.



KAATSHEUVEL –
Een dreigend te­kort dwingt Loon op Zand tot lasti­ge keuzes. Niet alleen moet fors be­zuinigd worden, ook zoekt de ge­meente hard naar extra inkom­sten. Serieuze opties zijn de verho­ging van de onroerendzaakbelas­ting (ozb) met 10 procent en de in­voering van betaald parkeren in de gemeente. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

In de kadernota 2013-2016 komt het college met een reeks van mo­gelijke maatregelen om te bezuini­gen. Volgens wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën) is ook Loon op Zand geconfronteerd met tegenvallers van buitenaf, zoals een fors lagere bijdrage uit Den Haag. Het verwachte tekort loopt daardoor de komende jaren met nog 1 miljoen op. De afgelopen ja­ren is al miljoenen bezuinigd. Veel geld is gezocht in de eigen organi­satie.
Maar daar is volgens Van Eij­keren de rek nu echt uit.

Nu wordt om andere maatregelen gevraagd. Volgens het college is het niet meer vanzelfsprekend dat de gemeente alle taken voor haar rekening neemt.

Het wil een groter beroep doen op ‘de zelfredzaamheid’ van de inwo­ners. Dat betekent dat veel vereni­gingen en instellingen rekening moeten houden met subsidies die de komende jaren afgebouwd gaan worden. Volgens de gemeen­te wil ze wel een stimulerende rol blijven spelen, maar wordt ook van instanties gevraagd om crea­tief te zijn.

Vorig jaar ontstond veel commotie over mogelijk forse bezuinigingen op het bibliotheekwerk. Het leid­de tot acties om de bibliotheken in Kaatsheuvel en Loon op Zand open te houden. Nog altijd wordt
gekeken naar de toekomst van de biebs met de intentie om ze open te houden.

Een andere mogelijk grote bezuini­gingspost is het onderhoud van groen. Het gaat om een structurele besparing van twee ton vanaf 2014. Dat kan onder meer door het versoberen van onderhoud van groen. Ook ziet het college kansen voor mogelijk ‘zelfbeheer’ door inwoners, die openbaar groen onderhouden.

Voor het binnenhalen van extra in­komsten heeft de gemeente niet zo veel mogelijkheden. Het college ziet een serieuze optie in een ver­hoging van de onroerendzaakbelas­ting met 10 procent. Dat levert structureel 350.000 euro extra op. „Het betekent voor een gemiddeld gezin een lastenverzwaring van 25 euro op jaarbasis”, aldus Van Eijke­ren. Hij wijst op de afvalstoffenhef­fing die vorig jaar juist omlaag is gegaan.

Ook de verhoging van de toeristen­belasting met 10 procent is een se­rieuze mogelijkheid om de ge­meentekas van Loon op Zand te spekken.

Een opvallende optie is de mogelij­ke invoering van betaald parkeren. Maar daar is nog veel onderzoek voor nodig en een eventuele invoe­ring is niet voor 2014 te verwach­ten. „Het zijn opties die zeker dis­cussie zullen opleveren”, beseft Van Eijkeren.

Het is aan de politieke partijen om uiteindelijk keuzes te maken. De gemeenteraad besluit 28 juni over de voorstellen in de kadernota 2013-2016.