Heemlundeverenigingen vrezen voor bestaan
KAATSHEUVEL – De heemkundekringen De Ketsheuvel en Loon op ‘t Sandt maken zich grote zorgen over hun voortbestaan. De verenigingen vrezen de dreigende bezuinigingen van de gemeente Loon op Zand. Als de subsidie afgebouwd wordt tot bijna nul, ziet de toekomst van de kringen er somber uit. Die boodschap kreeg de gemeenteraad donderdagavond alvast mee van de heemkundekringen.
Voorzitter André van Rijswoud van Loon op ‘ t Sandt stak zijn onbegrip over de plannen niet onder stoelen of banken. Maar echte duidelijkheid krijgen de heemkunde kringen pas in het najaar als de gemeente de begroting voor 2013 vaststelt. Donderdagavond boog de gemeenteraad zich over de kadernota met daarin mogelijke bezuinigingsvoorstellen voor de jaren 2013 tot 2016. Dat er fors gesneden moet worden in de gemeentelijke uitgaven is duidelijk. Pijnlijke keuzes lijken onvermijdelijk.
Eén van de in het oog springende voorstellen is om de komende jaren veel (waardering)subsidies voor verenigingen en instellingen af te bouwen. Dat zou op den duur een besparing van ruim twee ton moeten opleveren. De gemeente wil meer verantwoordelijkheid en taken neerleggen bij inwoners, verenigingen en instellingen zelf. „Dat vraagt om de nodige creativiteit”, aldus wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Maar we willen goede initiatieven ook zeker blijven stimuleren.” Daarvoor wordt ook geld opzij gezet.
Veel fracties drongen er op aan om verenigingen en instellingen al vroegtijdig bij de bezuinigingsplannen te betrekken. Verder moeten de gevolgen van zo’n operatie goed in beeld komen. Wat de raad niet wil, is dat de sociale infrastructuur vernietigd wordt. „De plannen hebben al tot veel commotie geleid”, stelde Gert-Jan van den Dries ( CDA).
Volgens de Loonse voorzitter André van Rijswoud schiet de gemeente in de eigen voet als de subsidies van De Ketsheuvel (3.289 euro) en Loon op ‘t Sandt (2.432 euro) wegvallen. „We kunnen dan geen huur meer betalen. Al het historisch materiaal gaat dan naar het regionaal archief in Tilburg. Dat kost de gemeente veel meer geld.” Verder dreigt gratis advies over zaken als historie, monumenten, toerisme en archeologie verloren te gaan , zo stelde hij ook.
De kadernota leidde overigens verder nog niet tot felle debatten. „Ik heb vanavond geen keihard njet gehoord tegen de voorstellen”, stelde wethouder Ruud van Eijkeren vast. Ook een gevoelig punt als de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met tien procent werd nog niet afgeschoten. Eerder is al wel het plan voor betaald parkeren geschrapt. Dat stuitte al snel op te veel verzet
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home