Loon op Zand draagt betrouwbaarheid hoog in het vaandel
door Win Luijendijk
” Loon op Zand kiest zijn eigen weg”, kopte het Brabants Dagblad in de krant van 24 januari. Prima, niets op aan te merken. In een tweede artikel, twee dagen later, werd echter gesteld dat daaruit zou blijken dat ‘ trouw en betrouwbaarheid’ bij de gemeente Loon op Zand niet hoog in het vaandel staan.
Dat vráágt om een reactie, waarbij een aantal overwegingen nog eens verduidelijkt kan worden. Loon op Zand enWaalwijk trekken al een groot aantal jaren met elkaar op. Dat ligt als goede buren ook voor de hand. Goed voorbeeld daarvan is de sterk gegroeide samenwerking met de gemeenten Waalwijk en Heusden op het gebied van sociale zaken. Onze gezamenlijke sociale dienst en onze gezamenlijke sociale werkvoorzieningWML (nu samen De Baanbrekers) is daar een landelijk erkend en zeer gewaardeerd voorbeeld van. Ook op het terrein van volkshuisvesting is de samenwerking al jaren voortreffelijk en op sociaal- economische zaken ontwikkelt zich de samenwerking.
In 2011 ontstond de gedachte om de samenwerking metWaalwijk uit te breiden. Een gezamenlijke gemeentewerkplaats voor de buitendienst, zoalsWaalwijk voorstelde? Of maar eens beginnen met een bundeling van de afdeling personeelszaken? Laten we niet ‘te hapsnap’ samenwerken, concludeerden we samen enWaalwijk vroeg aan Loon op Zand om een toekomstbeeld op te stellen. Dat vroegWaalwijk aan ons omdat zij als grotere gemeente Loon op Zand niet de wet wilde voorschrijven. Heel attent. En dus stelde het college van Loon op Zand de ‘Stip op de horizon’ op. In deze visie werd de weg geëffend voor een stappenplan om per januari 2014 grote delen van de ambtelijke organisatie samen te voegen. Dat moest leiden tot een efficiëntere werkwijze, betere dienstverlening en kostenbesparing.
Een aantal zaken werd beschreven in de ‘ Stip op de horizon’: Loon op Zand blijft een zelfstandige gemeente, waarbij een belangrijk deel van de gemeentelijke organisatie en het bestuur ook in Loon op Zand gevestigd blijft. Behoud van de eigen identiteit van Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer en een minimale afstand tussen inwoners en bestuur werden als belangrijke uitgangspunten meegegeven.
Beide gemeenten gingen op bezoek bij andere gemeenten om te kijken hoe zij zo’n samenwerking vorm hebben gegeven.
Maar toch... gaandeweg bleek uit de ervaringen van de andere gemeenten die wij bezochten, dat er enorme kosten gemoeid zijn met een ambtelijke samenvoeging. Kosten die op termijn niet of nauwelijks zijn terug te verdienen. Om die reden werd afgesproken om een extern bureau te vragen de uitgangspunten te onderzoeken op de kans van slagen. Zou het echt een kostenbesparing opleveren én kwaliteitsverbetering plus kwetsbaarheidsvermindering?
Bureau Berenschot ging aan de slag. Niet ‘als excuus van Loon op Zand om het proces te vertragen’, zoals het Brabants Dagblad schrijft. Nee, het was een gezamenlijke keus van twee gemeenten om nader onderzoek te doen, alvorens de definitieve stappen te zetten.
In oktober riep dat bureau ons bijeen. De boodschap: ‘wij constateren dat er nogal wat verschillen zijn in de benadering van beide gemeenten en als het louter om de kostenbesparing gaat hoeft u de ambtelijke samenvoeging niet in te zetten. Wilt u toch verder, dan is (praktisch) volledig samengaan van hetWaalwijkse en Loonse beleid een vereiste, wilt u echt resultaten behalen’. In de conclusies lopen vervolgens Waalwijk en Loon op Zand uiteen. Voor Loon op Zand geldt inderdaad dat een te behalen besparing van grote betekenis is. Bovendien zijn er ook voldoende waarborgen nodig om de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de gemeentelijke organisatie in de eigen gemeente hoog te houden. De nagenoeg volledige harmonisatie van het gemeentelijk beleid vanWaalwijk en Loon op Zand en de nagenoeg volledige huisvesting van de ambtelijke organisatie inWaalwijk kan tot een klein structureel financieel voordeel leiden.
Tegelijk vergt het incidenteel veel geld om de organisaties samen te voegen, volgens Berenschot. Voor ons leidde dat tot de conclusie om niet op die ingeslagen weg door te gaan. In onze ogen blijft de noodzaak tot samenwerking die door alle gemeenten gevoeld wordt en die ook vaak van bovenaf verplicht is. Dat kan en dat mag allemaal, het denken daarover staat niet stil. Dat vraagt om wijsheid in te maken keuzes. Wij staan daarin niet alleen. Omliggende gemeenten werken graag met ons samen, ook in de toekomst. Trouw aan onze gemeentelijke opdracht voor de inwoners en betrouwbaarheid in de samenwerking met andere gemeenten staan hoog in ons vaandel.
Wim Luijendijk is burgemeester van de gemeente Loon op Zand.
1 Comments:
Rupsjenooitgenoeg Waalwijk had zich al zitten verheugen op de inkomsten van de toeristenbelasting van de campings en de Efteling die gaandeweg in de loop van de jaren steeds omhoog zouden gaan. In mijn ogen heeft de gemeente Loon op Zand een goede beslissing genomen door niet (verder dan nu) samen te gaan. Als ik kijk hoe de bevolking van Sprang-Capelle en Waspik aankijkt tegen de inlijving door Waalwijk kan ik alleen maar blij zijn dat onze gemeente heeft gekozen om (zo lang mogelijk) zelfstandig te blijven.
Een reactie posten
<< Home