Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 22, 2007

NCB toneel brengt klucht Valkenburg? berg je!


Door Jan in ‘t Groen

Het Kaatsheuvels NCB toneel bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileum word gevierd met het 25e stuk, de klucht: Valkenburg? Berg je maar. Volgens de spelers een zeer komisch verhaal, met uiteenlopende types. “We gaan het publiek op een ludieke manier welkom heten, en voor alle bezoekers is er een attentie”, aldus voorzitter Nico Sprangers (51). Hij kijkt uit naar de voorstellingen. “Ik had een saaie rol maar die hebben we onder leiding van regisseur Piet Sins wat verbouwd. Reken maar dat de mensen wat kunnen verwachten”, klinkt het enthousiast. De toneelvereniging heeft een hoog familiegehalte. Liefst zes van de twaalf spelers zijn afstammelingen van Piet Sprangers en Ciska Kroot uit ’t Hoekske. De dochter en twee zoons hebben alle drie een dochter, die meespelen. Het zestal vult een groot gedeelte van de bezetting.

Op de vraag waarom de vereniging geen ZLTO heet, is het antwoord simpel: Na de samenvoeging van de NCB’s van Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer is de vereniging onder dezelfde naam door blijven gaan. “We hadden net zo goed Pietje Lut kunnen heten”, aldus Nico Sprangers. Volgens hem was de naam niet zo belangrijk: “Ik vraag me zelfs af of de mensen wel wisten waar ze geweest waren. ”Daar waar die boeren spelen, klonk het in de volksmond. Toch heeft de vereniging haar bestaan aan de NCB te danken. “Toen de NCB in Kaatsheuvel opging in een gemeentelijke afdeling moest voor ieder lid 100 gulden ingebracht worden voor de nieuwe organisatie. De oude afdeling Kaatsheuvel hield 2400 gulden over in kas. Dat bedrag werd geschonken aan de toneelvereniging, maar werd wel in drie jaar uitbetaald zodat we het niet konden verbrassen”, aldus Nico, die zichzelf “agrariër na tijd” noemt. Elk jaar ontvangen de leden van de vroegere standsorganisatie een uitnodiging om gratis de voorstelling bij te wonen. Als ze twee jaar niet zijn geweest worden ze uit het bestand gehaald.

Sinds zeven jaar heeft de toneelvereniging onder leiding van Jan Leemans een eigen decorploeg. “Het terras in Valkenburg zal er prachtig uitzien, want we hebben nog nooit zoveel aandacht aan het decor besteed. De eerste vijf jaar sloegen we de spijkers nog recht, en tot tien jaar terug speelden we nog met decors, waar astbest in zat. Dat mochten we niet meer gebruiken”. De vereniging is al 25 jaar thuis in de Gildenbond. Sprangers: “We zijn een keer door de Voorste Vennen in Drunen uitgenodigd om te komen spelen voor NCB Drunen. “Het was leuk om te doen, maar we voelen ons in de Gildenbond met beste thuis”.
Het stuk Valkenburg? Berg je maar! Is te zien op 2-3 en 9 en 10 maart in de Gildenbond. De Entree bedraagt 3 euro per persoon. Kaarten zijn te bestellen bij de familie Sprangers tel: 0416-272620 of per email: n.sprangers@hccnet.nl

Labels: