Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juli 03, 2007

Definitief verbod alcoholgebruik in openbare ruimte.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 26 juni 2007 besloten de bebouwde kommen van Kaatsheuvel en Loon op Zand definitief aan te wijzen als gebieden waar het alcoholgebruik in de openbare ruimte niet meer is toegestaan. Reden voor dit besluit is de zorg die er is voor de overlast die er regelmatig ontstaat (o.a. bij evenementen) en het gevoel van onveiligheid bij burgers, veroorzaakt door het gebruik van alcohol. Het verbod wordt van kracht met ingang van maandag 16 juli 2007.

Ervaringen gedurende de proefperiode van 10 april 2006 tot 10 april 2007:
De politie heeft te kennen gegeven dat het verbod tijdens de proefperiode goed heeft gefunctioneerd. In verreweg de meeste gevallen is het gehanteerd als middel om te waarschuwen en te corrigeren.
In het proefjaar is in een zevental gevallen procesverbaal opgemaakt.

De politie heeft ook de indruk dat het verbod een dempende invloed heeft op het ontstaan van openbare ordeverstoringen, zoals vormen van vandalisme en vechtpartijen.
Natuurlijk lost het verbod het alcoholprobleem niet op. Zo is b.v. het hardnekkige probleem van thuis ‘indrinken’ niet te voorkomen.
De effectiviteit van de gebiedsaanwijzing zit voor een belangrijk deel in de preventieve werking en het onmiddellijk kunnen handhaven tijdens specifieke situaties of omstandigheden, zoals bij evenementen. Niet alleen het gebruik is verboden, ook het buiten op de openbare weg, in bezit hebben van aangebroken verpakkingen of geopende flessen met alcohol, is niet toegestaan.

Labels: