Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, augustus 23, 2007

Kaatsheuvelse Judoleraar Kemmeren wijkt voor jeugd

KAATSHEUVEL - Aan zijn fysieke gesteldheid ligt het niet. De 69-jarige Bertus Kemmeren is nog zo fit als een hoentje. Toch stopt de karakteristieke Kaatsheuvelnaar deze week na 45 jaar als docent bij de judoclub die hij zelf oprichtte.

"Het is tijd dat de nieuwe judogarde het gaat overnemen", zegt Bertus Kemmeren. "Wij hebben nu vier jonge docenten die zich moeten gaan ontplooien. Ik zal hen nog wel van advies voorzien, maar ik stop met het structureel les geven." Vijfenveertig jaar geleden stond Kemmeren aan de basis van de Eerste Judoklub Kaatsheuvel (EJK). Destijds had de club 25 leden. Inmiddels zijn dat er 170. Voor de lessen voor kinderen onder 10 jaar is zelfs een wachtlijst. Bertus Kemmeren weet wel waarom EJK zo'n grote aantrekkingskracht heeft: "De manier van lesgeven. De gezelligheid van de club. Het sporten is belangrijker dan wedstrijden winnen. Bij andere clubs laten ze de verliezers vallen. Onze visie is dat de verliezer juist meer aandacht nodig heeft dan de winnaar."

Zeven keer bracht hij een bezoek aan Japan om daar zijn passie, het judo, te beleven. Hij werd er lid van Kodokan, de grootste dojo (judoschool) van het land. Toch denkt de Kaatsheuvelnaar niet dat hij de judomat zal gaan missen. "Het besluit om te stoppen is drie jaar geleden al genomen. Ik heb hier dus naartoe kunnen leven. Bovendien blijf ik actief als examinator en scheidsrechter en in het bestuur. En als het nodig is, wil ik nog wel eens invallen als leraar."
Hij heeft veel vertrouwen in de docenten die hem gaan opvolgen. "Ik heb ze zelf opgeleid. Al bij de jongste leerlingen kijk ik wie het in zich hebben om verder te komen binnen het judo. Zulke leerlingen worden dan eerst assistent en hopelijk ooit docent."

Vrijdagmiddag neemt de jeugd van EJK afscheid van docent Bertus. Op zaterdag volgt een afscheidsreceptie voor genodigden. Daar zullen onder andere sponsoren en leden van de gemeenteraad aanwezig zijn, maar ook (oud)leden van de club waarmee Bertus Kemmeren een speciale band had.