Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 29, 2007

Kans op behoud kerk blijft

door Jan van Ommen
KAATSHEUVEL - De Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel zal niet worden gesloopt voordat de procedure voor de aanwijzing als rijksmonument is afgerond. Dat verklaarde een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand gisteren bij de Raad van State.

Die behandelde de bezwaren van Marijke Kop van de Stichting Sterk. De gemeente heeft aan projectontwikkelaar Remmers al vergunning verleend voor de sloop van de in 1934 aan het Wilhelminaplein gebouwde kerk. Alleen de kapel en de muur langs het kerkhof blijven staan. De rest wil Remmers slopen om woningen en appartementen te kunnen bouwen. Kop en Stichting Sterk zijn fel gekant tegen de sloopplannen. Kop noemde de kerk, ontworpen door architect De Bever, een prachtig voorbeeld van katholieke interbellum-architectuur. "De kerk past naadloos bij de gebouwen rond het Wilhelminaplein uit dezelfde tijd. Het weghalen van de kerk en vervangen door nieuwbouw zal de sfeer van het plein onherstelbaar aantasten."
Op dit moment loopt een aanwijzingsprocedure voor een rijksmonumentenstatus. Eerder weigerde Loon op Zand de kerk als gemeentelijk monument aan te wijzen, ondanks het positieve advies van de monumentencommissie. De gemeentewoordvoerder erkende dat sloop waarschijnlijk van de baan is, als de kerk als rijksmonument wordt aangewezen.
De Raad van State zal nu eerst beoordelen of de sloopvergunning door de beugel kan. Maar zelfs al keurt de Raad de sloopvergunning goed, zolang er geen duidelijkheid over de monumentenstatus is, blijft de sloopkogel in het vet.

Labels: