Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 28, 2008

Draaiboom Kaatsheuvel is klaar voor buurtpreventieproject

KAATSHEUVEL - In de Kaatsheuvelse wijk De Draaiboom gaat morgenmiddag het eerste buurtpreventieproject in de gemeente feestelijk van start.

Het project moet de leefbaarheid in de wijk vergroten.

Volgens coördinator Tosca Diters is De Draaiboom een rustige en veilige buurt. "Dat moet zo blijven. We willen per straat een punt waar de mensen hun meldingen, vragen of ideeën kwijt kunnen." Volgens Diters is het zeker niet de bedoeling als een buurtwacht de straat op te gaan: "Buurtpreventie heeft alles te maken met ogen en oren openhouden in het belang van de bewoners en hun omgeving. Het is zeker níet de bedoeling controle uit te oefenen of inbreuk te plegen op het privéleven van anderen. En natuurlijk heeft eigen rechter spelen niets te maken met buurtpreventie."

Na een bijeenkomst in juni 2007 over de leefbaarheid en buurtpreventie in Kaatsheuvel-West is een buurtteam ontstaan. Het initiatief kreeg steun van de gemeente, de politie, welzijnsinstelling Triangel en Casade Woondiensten.

Inmiddels heeft zich een tiental buurtbewoners aangemeld als straatvertegenwoordiger voor het buurtteam. Er zijn al drie coördinatoren aangesteld. Ze bundelen informatie en zijn woordvoerders naar politie, gemeente en Casade. Ook koppelen ze meldingen en vragen van buurtbewoners terug. "Door meer betrokkenheid en extra oplettendheid wil het buurtteam dat de bewoners samen met de politie ervoor zorgen dat inbraken, diefstallen, hardrijden en vandalisme afnemen."

Het team geeft ook adviezen: fotografeer en merk je dure spullen, laat een extra lamp branden, sluit het huis goed af en vraag de buren een oogje in het zeil te houden. Ook zijn parkeerproblemen, zwerfvuil en achterstallig onderhoud van groen aandachtspunten.

De festiviteiten en het officiële gedeelte beginnen om 15 uur aan de Maas. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar jongerencentrum Crossroads.