Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, maart 18, 2008

Verbod op lesgeven bij paardenstallingen

KAATSHEUVEL - Het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand wil een verbod op het geven van paardrijlessen bij paardenpensions en stallinghouders.

Volgens de huidige regeling mogen paardenhouderijen lesgeven aan eigenaren van een in het pension gestald paard en zijn gezinsleden. Maar volgens het college biedt deze regeling onvoldoende ruimte voor handhaving. Daarom wil zij het lesgeven geheel verbieden.

Volgens het college hoort het lesgeven thuis in de bestaande maneges. Een andere reden die het college noemt, is dat het lesgeven door instructeurs bij paardenpensions een verkeersaantrekkende werking heeft. Met name dit laatste is bij de bestaande paardenhouderijen verkeerd gevallen.

Volgens Waldemar Roelants, die zegt namens twaalf pensionhouders te spreken, wordt de verkeersdruk veel groter als iedereen die nu een paard gestald heeft bij een paardenstalling en met zijn trailer naar een manege moet gaan rijden. "Je praat dan wel over zo'n vierhonderd paarden, terwijl er nu sporadisch een instructeur een stalling bezoekt om daar op verzoek van een paardenbezitter les gaat geven", legt hij uit. "De mensen zullen uit moeten wijken naar Waalwijk of Tilburg en moeten een trekhaak en een trailer aanschaffen om hun paard te kunnen vervoeren." Uitwijken naar de drie bestaande maneges is volgens hem geen optie omdat nu de instructeur ingehuurd wordt wanneer het de eigenaar van het paard uitkomt en een les bij een manege meer dan het dubbele duurder is. Omdat de gemeente voorbijgaat aan het feit dat de paardenhouderijen grote (toegestane) investeringen hebben gedaan voor een product dat nu verboden is, wordt de bedrijfstak volgens Roelants zwaar gedupeerd. Uit de samenvatting van de ingediende zienswijzen door de bestaande maneges blijkt dat ook zij niet gelukkig zijn met de nieuwe nota. Zo zou door de wijziging van het bestemmingsplan het gemakkelijker worden om een manege te beginnen, hetgeen de concurrentie vergroot. Wel hopen ze dat de gemeente een einde maakt aan de wildgroei omdat de spoeling dun wordt met volgens hen al die oneigenlijke concurrentie omdat de maneges aan strengere regelgeving worden gehouden. Vanavond staat het onderwerp op de agenda van de commissie Openbare Ruimte vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis.