Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, april 22, 2008

180.000 euro voor vrijwilligers Loon op Zand

KAATSHEUVEL - De gemeente Loon op Zand gaat werk maken van het vrijwilligersbeleid. Het college heeft 180.000 euro uitgetrokken voor stimulering en behoud van het vrijwilligerswerk in de periode 2008 tot en met 2011. Maandagavond ging de commissie Welzijn akkoord met het beleidsstuk 'Meedoen, een kwestie van samen doen' van wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen). In het stuk staat hoe de gemeente denkt het vrijwilligersaantal op peil te kunnen houden. De gemeente telt zo'n 7000 vrijwilligers.

Opvallend is dat daar bijna geen allochtonen tussen zitten. Daarom wil de gemeente zich met name gaan richten op het werven van allochtone vrouwen. Ook de vergrijzing van het vrijwilligersbestand is volgens het college een bron van zorg.

Veel verenigingen en instellingen kampen met een tekort aan vrijwilligers, vooral bestuurders. Wanneer er vacatures zijn, gaan bestuursleden vaak op zoek binnen de kring van hun leden en kennissen.

Om vraag en aanbod te centraliseren gaat de gemeente een vrijwilligersvacaturebank opzetten en bovendien adverteren in het lokale huis-aan-huis blad. Even belangrijk als het werven van vrijwilligers is het behoud van de reeds aanwezige pool van vrijwilligers.

Ook al is volgens het college het vrijwilligersbeleid een primaire verantwoording van de verenigingen zelf, toch wil zij verenigingen ondersteunen bij het opzetten van een goed intern vrijwilligersbeleid.

Ook heeft de gemeente extra geld uitgetrokken voor deskundigheidsbevordering door middel van kadertrainingen.

Bij een speciaal steunpunt kunnen vrijwilligers straks terecht voor informatie en advies. Loon op Zand heeft al een digitaal steunpunt, maar uit ervaring blijkt dat dit een laag aantal bezoekers trekt. Promotie van de site moet dat verbeteren.

Een feestavond voor alle vrijwilligers, een wens van burgercommissielid Bart van Drunen (Lijst Loon op Zand), zit er volgens wethouder Wim Aussems voorlopig niet in.